top of page

Mierenneuker. Het Middagjournaal van 4 mei 2022 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,


Ik schrok mezelf een ongeluk waarvoor ik, denk ik, niet verzekerd ben. Ik ontdekte deze week dat ik geciteerd word in de dikke Van Dale.

Zelf heb ik hier een oud driedelig exemplaar staan dat ik nog overhoud aan een deelname aan de quiz Tien voor Taal en waar ik voorlopig trouw aan blijf en waarin niks of niemand geciteerd wordt. Maar er verscheen een goeie maand geleden een nieuwe versie van het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal, die dikker, warmer, Vlaamser en geestiger is. Daarvoor gebruikt men bij ietwat saaiere trefwoorden een ietwat geestig citaat.


Deze week ontdekte ik dus dat ikzelf in dit heilig schrift voor taalgebruikers geciteerd word met een zin die ik hier op deze plek langs de neus weg uitsprak en wel op 18 maart 2021 en die luidt als volgt: “Een echte mierenneuker kan zelfs in een gsm-nummer een dt-fout ontdekken.”

U hoort het, beste luisteraar, ik wou iets over de aard van de echte mierenneuker vertellen, door hem of haar onmiskenbare kwaliteiten toe te dichten, om zelfs fouten te vinden waar ze niet kunnen bestaan. Maar uiteindelijk dient mijn citaat helaas om het ietwat saaie lemma ‘dt-fout’ op te leuken.


Ik hou niet van dt-fouten. Het is alsof je een krasje ziet op het koetswerk van je gloednieuwe wagen. Je kan nooit meer instappen zonder te denken, hier stond ooit een kras.


Maar ik geef grif toe ik maak ze ook zelf, af en toe, uit onoplettendheid, en ik heb dus een nog grotere hekel aan mierenneukers.


Ik richt me dus graag aan de persoon die voor de Dikke van Dale, dagenlang van negen tot vijf aan de radio gekluisterd zit, een schriftje ter hand, en zinnetjes noteert die de Van Dale warmer, Vlaamser en geestiger kunnen maken. Met de vraag of het citaat alsnog verplaatst kan worden naar het lemma mierenneuker. Of ben ik nu zelf aan het mierenneuken?


In elk geval stelt zich de vraag : wat nu? Niets kan ik hier nog zeggen om dit te evenaren. Elke zin die ik nu uitspreek, valt in het niets bij het door de dikke uitverkoren zinnetje over de dt-fout, dat dus eigenlijk over de mierenneuker gaat. Sorry dat ik het moet zeggen. En dan ben ik dus tegelijk bang dat dit zinnetje: “sorry dat ik het moet zeggen”, in de volgende editie van de dikke terecht komt. Bij het trefwoord ‘sorry’, of erger nog, bij het trefwoord ‘mierenneuker’. Sorry dat ik het moet zeggen.



Johan Terryn maakt dit jaar een podcast en theatervoorstelling over spijt. Als je mee wil werken aan dit project, stuur je spijt-verhaal naar hetuurblauw@johanterryn.com

232 weergaven0 opmerkingen
bottom of page