top of page

In je gezicht ontploffen. Het Middagjournaal van woensdag 8 maart 2023 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,

Ik begin vandaag met een kleine waarschuwing: als u van ganzen houdt, kan dit middagjournaal mogelijk tegen de borst stuiten. Of net iets hoger.

Verder begon het zo. Ik wilde weten waar de uitdrukking “het gaat ontploffen in je gezicht” vandaan kwam na nieuwsberichten over onwettige pensioenbonussen en onverzettelijke stikstofdossiers. Ik startte een rondje surfen dat mij via via terecht deed komen bij Fabio Lanzoni. Volgens zijn twitterbio een acteur, model, fashion designer en auteur uit Los Angeles. Heel actief is hij trouwens niet op dat medium want zijn enige tweets dateren van 14 mei 2010: “ciao everyone, i am new at this twitter :)” en dezelfde dag ook: “just had the most delicious smoothie”. Heel goed leer je deze man niet kennen op dit medium en niets op zijn verlaten account doet vermoeden dat Fabio de enige man ter wereld is die een gans heeft gedood met zijn neus.


Oké, ik heb uw aandacht. We zijn 1999, nog net in de vorige eeuw, het tijdperk waar vele spreekwoorden vandaan komen. Er opent een nieuwe attractie in een pretpark in Virginia: de Apollo’s Charriot. Een rollercoaster in het teken van de Griekse mythologie. Nogal logisch dat de PR dienst van het pretpark Fabio uitnodigt, hij ziet er namelijk helemaal uit als een Griekse God met veel spieren en lang haar. Wanneer het karretje na zijn eerste rit van 2 minuten en 15 seconden terugkeert, hangt het gezicht van Fabio vol met bloed. Hij kijkt een beetje beduusd. De omstanders moeten gedacht hebben: Voor geen geld krijg je mij in deze attractie! Niemand zal gedacht hebben: “Ocharme toch, er is een gans in het gezicht van deze Griekse God gevlogen”.


Volgens de overlevering moet Fabio al tijdens de eerste duik van de rollercoaster een gans hebben geraakt met zijn neus. Wat betekent dat hij de rit verder moest uitzitten met het besef dat er net een vogel in zijn gezicht was ontploft, wetende dat er beneden camera’s en journalisten op hem wachtten aan het einde van de rit. Dat is veel om dragen voor één man in één minuut en 15 seconden. De foto van dat moment is dan ook veelzeggend. Jammer voor de gans wel.


Wanneer hij tien jaar later op twitter verschijnt is er niemand die hem vraagt welke heerlijke smoothie hij dan precies had binnen gespeeld. Er is niet eens een meme gemaakt van die hilarische foto met als onderschrift: “It might blow up in your face”. Maar heel misschien is daar wel stiekem het spreekwoord ontstaan, dat ik deze week moest denken toen ik de krant opensloeg.Johan Terryn is verhalenverteller, podcastmaker, boekenschrijver en acteur. Zijn voorstelling 'Tot Onze Grote Spijt' loopt vanaf het najaar 2023 in Vlaamse theaters.

86 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page