top of page

DELEZINGEN

"Omdenken en doorvoelen: Hoe blijf je positief in het leven staan?"

 

Een positief leven leiden gaat niet over het negeren of wegduwen van alles wat negatief is. Elk mensenleven gaat immers af en toe door een  dal. Omdenken en doorvoelen zijn twee manieren om met ‘problemen’ en ‘lastige emoties’ om te gaan en zo een positieve mindset te behouden. 

 

 

"Tot onze grote spijt: waarom je spijt eerst moet verteren voor je kan loslaten."

 

Spijt is een dubbele vorm van verdriet: het verdriet om wat anders had moeten lopen en het verdriet om dat met tegenwerkende kracht te beseffen en met je mee te dragen. Je ervaart spijt dan ook meestal als iets negatiefs. Maar eigenlijk is het een fotografisch negatief: als je de donkere kamer durft in te duiken, kun je er de positieve betekenis van ontdekken.

 

"Het uur blauw: rouwen van donker naar licht"

Nu de theatervoorstelling is afgelopen, is er nog de lezing waarin Johan vertelt over zijn rouwavontuur tijdens de eerste lockdown, over wat rouwen inhoudt, of er een proces is met een bijhorende handleiding en wat je nodig hebt om eraan te beginnen.

"Alles en iedereen gaat weg behalve mijn goede luim", over omgaan met dementie

Dementie is een onherroepelijk proces waarbij het geheugen vertrekt. Hoe kan je ervoor zorgen in dat vertrek toch een vorm van samenblijven te vinden? Hoe kan je waardevol en kwalitatief samenzijn behouden? Johan vertelt vanuit zijn ervaringen met zijn moeder met Alzheimer.

Johan Terryn_1.jpg
bottom of page