top of page

Komkommertijd. Het Middagjournaal van 14 september 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1).

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021

Beste luisteraar,

Als de tour in september rijdt, staan we dan nu misschien aan het begin van de zomer? Het is een oprechte vraag.

Op dagen als deze herinner ik mij nog levendig de zomers van vroeger waarin je ongestoord kon detoxen van de zorgen en de druk die zich doorheen het jaar hadden opgestapeld. Detoxen heette toen nog onthaasten, geloof ik. We namen flink gas terug om daarna weer ferm te kunnen optrekken. Zo’n zomer duurde ook altijd zo’n tikkel te lang, tot je kon zeggen dat je écht weer zin had om erin te vliegen. Er gebeurde letterlijk niks waar je je druk over kon maken. Je zag je vrienden, je hing op terrassen, je pookte in hete kooltjes en bubbels was nog een hip woord voor mousserende wijnen.

We hadden zelfs een naam voor zo’n periode waarin er niks noemenswaardigs gebeurde: komkommertijd.

Voor wie zich nu al afvraagt wat dat met komkommers te maken heeft: wellicht verwijst dat woord naar het type nieuwsjes dat over de oogst van een te groot uitgevallen komkommer berichten. Een komkommer die zo lang is dat je de beide middenpagina’s van de krant nodig had om hem af te beelden. Zo’n komkommer die nu niet eens nog op het scherm van je smartphone zou passen.

Meer leek er niet te gebeuren in zo’n zomers. Heel af en toe eens een hittegolfje. En enkel sport kreeg je voor de televisie. Regeringen werden gewoon nog meteen na de verkiezingen gevormd. Virussen kozen de winter uit als speeltijd. Meningen werden enkel aan een toog geventileerd van cafés zonder sluitingstijd. Je kon je ouders, je weet wel die mensen die je op de wereld hebben gezet, nog bezoeken wanneer je wilde. En kranten vulden zich dus met heerlijke niemendalletjes waarover we destijds in Camping Casablanca, het zomerprogramma hier op radio 1, onwaarschijnlijke quizvragen stelden.


De enige quizvraag die zich vandaag nog stelt is: wat zou er intussen gebeurd zijn met de komkommerkweker en zijn legendarische oogst?

Komkommertijd. Dat hebben we deze zomer wel even gemist.

Laten we terug op zoek gaan naar de ‘kom’, want de zomer van 2020 was eerder kommertijd.Johan Terryn is acteur, schrijver en coach en speelt op 15, 16 en 17 oktober 'Het Uur Blauw' (naar zijn gelijknamige podcast) in De Studio in Antwerpen.

101 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page