top of page

Klaarboksen. Het Middagjournaal van 18 september 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1).

Beste luisteraar,

Het leven voelt een beetje aan als een jojo momenteel of als een vrouw die niet echt duidelijk is of je avances mag maken. Nu weer mag het niet, dan weer wel.

Eind augustus ging ik in het OpenLuchtTheater een voorstelling maken over Het Uur Blauw. Een theatervertelling over een bijzonder hedendaags thema: rouwen. Dat complex proces, waar iedereen vroeg of laat door moet, tegenwoordig nog meer dan anders, en waarvan men vooral verlangt dat je dat in stilte doet. Diep respect krijg je in onze samenleving, en in het bijzonder van Rik Torfs, als je je verdriet in stilte draagt en er verder niemand mee lastig valt.

Maar dat terzijde.


De zogenaamde tweede golf kwam deze zomer nog even roet in het eten gooien, vervolgens weer niet, dan weer wel en uiteindelijk toch weer niet. Nu boks ik de voorstelling klaar voor half oktober én voor een halve zaal.


‘Klaarboksen’, ik schrijf het neer en ik vraag me meteen af waar zo’n woord vandaan komt. 'Klaarboksen' lijkt mij zo’n sport waarbij je ook de hele tijd op je tippen voor- en achteruit huppelt. Nu weer wel, dan weer niet. Klaar. Waar is de ethymologische ronde uit Tien voor Taal als je hem nodig hebt? En Robert Long, de gekrulde rad van de tongriem gesneden presentator, die dat zélf de al-ler-leukste ronde vond. Long zaliger was zelf als presentator zo leuk, dat er niet eens een co-presentator uit Vlaanderen naast hoefde. Dàt heeft niémand hem ooit nog nagedaan. Maar dit terzijde.


Het Uur Blauw wordt voor u klaar gebokst, van de podcast naar het podium. Het is ersatz voor de koffieklatz, voor alle gemiste koffietafels uit de lockdown. Het is bijkletsen over deze periode van afscheid zonder nabijheid. Het is vooral ons verwonderen over hoe weinig we weten om te gaan met iets wat we allemaal ooit zullen meemaken: het verliezen van een dierbare. Wel, ik kan er u over vertellen. En dit is wel een spoiler: net zoals in een spannende thriller valt er in het begin een dode.Johan Terryn is acteur, schrijver en coach en speelt op 15, 16 en 17 oktober 'Het Uur Blauw' (naar zijn gelijknamige podcast) in De Studio in Antwerpen.

191 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page