top of page

Improvisatie. Het Middagjournaal van donderdag 16 januari 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste Luisteraar,


Dertig jaar geleden werd de Belgische Improvisatie Liga opgericht, ik was toen meer dan nauw betrokken. Ik belde namelijk heel acterend Vlaanderen af met de vraag of men mee wilde doen. Dat ging nog over de vaste lijn. Veel acteurs gaven niet thuis en daarom ging ik het zelf maar proberen…

Sta me toe dit middagjournaal te gebruiken als een lofrede aan de BIL.

Hoewel. Ik ben niet zo goed in lofredes.

Ik heb dan het gevoel dat ik wel overdachte zinnen van drie A4-tjes moet aflezen, terwijl ik liever improviseer.Ik herinner mij nog goed de improvisatiescène die mijn leven heeft veranderd. Dat wist ik toen nog niet, maar dat kan ik nu terugblikkend wel met enige aplomb beweren.

We zeggen en schrijven 1990, het plaats delict is de Brusselse discotheek Mirano waar de BIL toen nog zij aan zij met de Ligue d’Impro Belge wedstrijden improviseerde.

Ik stond midden in de speelring, alleen. De scheidsrechter las de titel en de speelduur voor. “Van alle markten thuis”, 19 minuten.

Negentien. Ik wist meteen dat ik niet alleen maar wat grapjes moest uitkramen. Ik moest een verhaal maken en open staan voor alle impulsen die op mij afkwamen. Alert blijven in het moment. Het publiek besefte hoe spannend dat was en bleek vol genade. 19 minuten later was het verhaal rond en mijn leven veranderd.


Terug blikkend weet ik nu beter dat het leven zélf ook -in het beste geval- een hele lange improvisatie is. Je weet nooit wat er op je af komt. En er bestaat geen scenario dat je kan volgen. Kinderen opvoeden? Improviseren. Een probleem oplossen op het werk? Improviseren. Zowat elke conversatie is improviseren geblazen, anders zeg je een tekst op.

We moeten zo vaak improviseren dat het zelfs raar is dat we er ons niet beter in bekwamen. Want als je dan toch moet improviseren, waarom dat niet doen als een professional? De research is al gebeurd door ettelijke generaties acteurs en muzikanten. Je moet het alleen nog transformeren naar je eigen leven en werksituatie. Wie zich goed traint, slaagt erin om zonder vastgeroeste patronen te blijven werken, om opportuniteiten te spotten, om te vertrouwen op eigen kunnen ook al is het terrein onbekend en onbevreesd op onderzoek te gaan. Kwaliteiten die we dezer dagen alsmaar meer nodig hebben.


Dat heeft de impro mij als jonge man cadeau gedaan. Nu, dertig jaar later, ben ik nog altijd dankbaar voor die ervaring. “Van alle markten thuis”, je zal het maar meekrijgen als titel, het is geen improvisatie van 19 minuten maar ondertussen één van 30 jaar geworden. Met vallen en opstaan. Daarom bij deze: een middagproost aan alle spelers, durvers en ontdekkers.


Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en is als acteur dit jaar te zien in de musical Mamma Mia en zijn eigen voorstelling Ankerman.
342 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page