top of page

Goede Voornemens. Het Middagjournaal van dinsdag 14 januari 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021

Beste luisteraar,


Aangezien de meeste goede voornemens na een weekje januari al gesmolten zijn als sneeuw voor de zon, heb ik besloten het dit jaar anders aan te pakken.

Ik wacht gewoon een week en een beetje, tot eenieders voornemens zo goed als zeker gesneuveld zijn, en maak dàn pas de mijne.

Op het slagveld van teleurgestelde goede moed vinden mijn voornemens dan wellicht een vruchtbare voedingsbodem en motivatie om alsnog te slagen.

Ja, beste luisteraar, u merkt het, in de keiharde wereld van de goede voornemens is het ieder voor zich. Ikke ikke ikke en de rest mag zich verslikken en op volgend jaar mikken…


Je wil natuurlijk ook niet staan aanschuiven in de file voor het containerpark, waar mensen hun goede voornemens al een week na nieuwjaar weer komen afzetten.

“Zijn ze dat al, meneer?”

“Ja. Mag dat bij het puin?”

“Als ge d’er ne puinhoop van gemaakt hebt wel eh…”


Het is trouwens ook opletten geblazen met dat goede voornemen in dit Vlaanderen anno 2020. Wie gewoon dingen doet als stoppen met alcohol drinken, stoppen met roken of wie -godbetert- zijn auto weg doet, loopt kans dat deze Vlaamse regering hem of haar beschouwt als een belastingontduiker.


Verder is het ook kwestie van geen al te grote be-ogingen na te streven. Ik probeer in kleine stapjes te denken, want volgend jaar is het voor je ’t weet alweer januari.

Ik verdenk al te grote goede voornemens er al jaren van, dat ze dienen om mij te bevestigen dat ik er toch niet in ga lukken om van gewoonte te veranderen en dat ik dus maar best gewoon voort doe.


In de hoop dat mijn kans op slagen dus vergroot nu ik een week heb gewacht, deel ik u graag mede waarmee ik vanaf heden komaf maak. Het is een klein voornemen voor mezelf, maar wel een hele grote stap voor het mensdom.

Ik ga stoppen met te denken dat ik op social media meningen tegen kom die er toe doen. Het tragische misverstand dat vrijheid van spreken de andere verplicht tot luisteren, wil ik zo de wereld uit helpen.

Ik ben er van overtuigd dat als ik minder van andermans gif tot mij neem, dat ik dan zelf een minder giftig mens wordt. En zo maak ik mezelf een beter mens, op de kap van een ander.
Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en is als acteur dit jaar te zien in de musical Mamma Mia en zijn eigen voorstelling Ankerman.


116 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page