top of page

De onenightstand onder de knipogen. Het Middagjournaal van 17 juni 2022 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,

Hoe lang is het geleden dat er iemand naar u knipoogde en dat u helemaal warm werd van binnen? Bij mij al even. Tenminste dat moet ik vast stellen op de autostrade. De laatste tijd heb ik daar namelijk gedrag ontwikkeld dat een tekort aan knipoogjes probeert te compenseren.

Voor alle duidelijkheid, ik heb het niet over de emoji knipoogjes die vertellen dat je een grapje maakt of dat je iets niet serieus bedoelt. Nee, ik heb het over dat moment dat je een gezicht aankijkt, warmte voelt in die andere ogen en er dan plots eentje zich ziet dichtknijpen. Een verbondenheid die nooit meer overgaat, in één kleine beweging van een ooglid, een schamel stukje vel dat zich even heen en weer schuift over een oogbol. En de glimlach die er op volgt.


Over dat warme moment heb ik het dus en dat zoek ik tegenwoordig te vinden met allemaal vreemde mensen op de autostrade. Meer bepaald met truckchauffeurs. Als ik merk dat die van rijvak willen veranderen, geef ik hen altijd de ruimte, ik flits eens met mijn koplampen, laat hen voor mij inschuiven en dan gebeurt het.

De vier keer dat hun richtingaanwijzers dan heen en weer knipperen, voel je even diezelfde warme, menselijke verbondenheid.

Ik weet het, het is de onenightstand onder de knipogen, want nadien rij je gewoon verder, nooit zal je elkaar nog tegenkomen en mocht dat wel zo zijn zal je elkaar niet eens herkennen. Je kent wel een nationaliteit, maar je kent geen naam. Je onthoudt geen gezicht, want je hebt er nooit één gezien. Het is een vluggertje met een vreemdeling, waarbij je mekaar even een warm gevoel schenkt en weer verdergaat. Zonder dat je je daar achteraf slecht over voelt.


Volgens een recente studie zijn Belgen de grootste wegpiraten van Europa. Dat is een verbeterpuntje als we straks weer massaal in Europa rond rijden.

Dus als je binnenkort stil staat, te vloeken op de Autoroute du Soleil of aan de Brennerpas, weet dan dat je jezelf deze kleine opstoot van endorfine cadeau kan doen. Een knipoog van een truckchauffeur maakt het vakantiegevoel helemaal compleet.Beluister Johan's nieuwe podcast "Tot Onze Grote Spijt" waarin mensen vertellen over hun, jawel, Grote Spijt.

236 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page