top of page

Afspraak met de geschiedenis. Het Middagjournaal van 29 september 2021 (Nieuwe Feiten, Radio 1).

Beste luisteraar,


De voetbal van mijn zoon heeft tien jaar lang in het tuinkot van de achterbuur gelegen waar een gat in het dak zat. Het tuinkot werd recent afgebroken en niemand heeft nog een woord over die bal gerept. Sommige wetten komen riant te laat. Je kan namelijk niet met terugwerkende kracht een bal gaan halen in een tuinkot dat er niet meer staat. Als je dat al zou willen, want mijn zoon is geen voetballer dus lag die bal daar eigenlijk goed.


Wat ook niet kan, is een ‘afspraak maken met de geschiedenis’, een uitdrukking die ik wel eens hoor gebruiken door mensen met een omgekeerde agenda. De geschiedenis is, hoe jammer of gelukkig ook, voorbij. Je kan er nog lessen proberen uit te trekken in het beste geval, maar alle teletijdsmachines ten spijt : je kan er niet terug naar toe. Een afspraak maken met de geschiedenis is een beetje zoals naar de tandarts bellen om te vragen of je twee weken geleden geplombeerd kon worden. Of Netflix die je mailt om te vragen of je een serie die je een tijdje terug zag niet nog eens terug wil bekijken.


Ik ben dus niet meteen zwaar onder de indruk wanneer ik vermeende leiders een afspraak met de geschiedenis hoor maken. Het lijkt me gewoon niet zo heel doeltreffend. Ik beeld mij zo in dat de agenda van de geschiedenis ook al behoorlijk vol staat en dat het moeilijk een afspraak plannen is. Nee, aan dat soort leiders zou ik willen zeggen : denk bijvoorbeeld eens aan de toekomst, aan die van ons en onze kinderen. Het is maar een ideetje. Dan zal de geschiedenis achteraf wel komen zeggen of het de moeite was.


En of het de moeite was, daarover kan ik eigenlijk al verklappen dat wij allemaal niet zo gek veel verlangen hoor, gewoon dat we het een beetje goed blijven hebben: hoop en vooruitzicht op een leuke job, een fijne woonst, een groene omgeving, een zo goed mogelijke gezondheid, een deftige oude dag. Simpele dingen. En dat alles niet in die goeie ouwe tijd, maar wel nu en strakjes.

Het verleden is trouwens ook niet meer wat het geweest is.

Het is pas in de toekomst dat we dingen kunnen inplannen. Maak daar een afspraak en we kunnen proberen er te zijn.Johan Terryn is speler, schrijver en coach. Hij speelt vanaf 1 oktober de voorstelling "Het uur blauw" doorheen Vlaanderen.


85 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page