top of page

Dagdromen is het Nieuwe Goud - Het Middagjournaal van donderdag 6 juni (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Beste luisteraar,

Ik ben altijd onder de indruk als mensen hun dromen haarfijn kunnen navertellen. Ikzelf ben niet zo’n nachtelijke dromer. Ik kan dan weer andere dingen. Dagdromen bijvoorbeeld. Zo kan ik als ik Trump op de televisie één of andere nare toespraak zie houden, mij inbeelden dat hij plots wat vel vastgrijpt bij zijn kin, die rare, blaffende kop over zijn hoofd trekt en uiteindelijk al die tijd een typetje van Sasha Baron Cohen blijkt te zijn. De man die eerder al onder Ali G en Borat vandaan kroop. De opluchting die die gedachte teweeg brengt en de teleurstelling vlak erna als ik besef dat ik weer zat te dagdromen zijn immens.

Ik heb het trouwens ook eens geprobeerd met Theo Francken waar ik dan Guga Baul onder uit liet komen, maar dat werkte niet zo goed.

Dagdromen is mijn specialiteit. Het is een zegen en een last.

In de klas kon ik naar mijn leraar godsdienst zitten kijken terwijl hij over de schoolbank gebogen stond met zijn gezicht rood aangelopen. Zijn vingers tikten zenuwachtig tegen de rand van de schoolbank aan en ik zag hem plots flipperkast spelen. “Multiball” riep ik dan! Die 10 bladzijden straf hebben mij geleerd niet meer te roepen tijdens het dagdromen.

Tijdens meetings probeer ik mijn gedachten aan een lei

bandje bij de zaak houden. Het brengt een soort van frons op mijn gezicht, die al wel eens fout geïnterpreteerd wordt. Alsof ik het oneens ben, of het beter weet. Ik vertel het daarom ook aan de mensen die ik coach: als je die frons ziet, weet dan dat ik je uitermate geconcentreerd aan het volgen ben.

Vorige week stootte ik op een artikel waarin verteld werd dat dagdromen geen aandachtsprobleem is maar een teken van intelligentie en creativiteit.

Dagdromers zouden een overschot hebben aan hersenactiviteit, die hen in staat stelt efficiënter te denken. Kijk, dat was nog eens goed nieuws! Ik heb het artikel niet helemaal kunnen uit lezen, want in gedachten zag ik me dus wel die saaie meeting absorberen én tegelijk al dromen van wat ik ’s avonds zou klaarmaken om te eten.

Dagdromen brengt je weer even in contact met je diepere verlangens, en het legt verbanden die tot nieuwe inzichten leiden. Dagdromen is het nieuwe goud. Dus, mochten uw gedachten tijdens dit middagjournaal zijn afgedwaald, kan ik alleen maar vol bewondering zeggen: chapeau.

Huh? Ja, dàt hebben ze gehoord.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en schrijft momenteel aan zijn nieuwe theatervoorstelling "Ankerman".

104 weergaven0 opmerkingen
bottom of page