top of page

Tournée minerale. Het Middagjournaal van 4 februari (Radio 1, Nieuwe Feiten)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Op de duur wordt het zo helder in je hoofd dat je een sterrenhemel in je hersenpan begint waar te nemen…

Beste luisteraar,

Ik durf wedden dat velen onder u vandaag nog geen druppel alcohol hebben gedronken. Niet alleen omdat het middag is, dat ook natuurlijk, maar vooral omdat het begin februari is. Het getuigt van enig mededogen dat de initiatiefnemers van Tournée Minerale de kortste maand van het jaar uitkozen om het drinken te laten. In Nederland moeten ze het 31 dagen volhouden met hun Dry January. Daar drinken ze al een hele maand niet alleen op de middag maar ook ’s avonds karnemelk.

Omdat ik verjaar in februari heb ik mijn portie geheelonthouding inmiddels al achter de rug en kan ik u daar uitgebreid over berichten.

Om te beginnen is het natuurlijk een hele geruststelling voor jezelf en je omgeving dat je een maand zonder alcohol kan overleven. In het begin is het even wennen, hulpeloos zoek je op de menukaart naar alternatieven, maar na een tijdje word je ook die weckpotten met één of ander fruitwatertje gewoon.

Mensen die zichzelf al eens hebben droog gelegd weten dat hoe langer je bezig bent, hoe makkelijker het wordt om elk glas te mijden. Geef uzelf een week, hooguit twee. Op de duur wordt het zo helder in je hoofd dat je een sterrenhemel in je hersenpan begint waar te nemen… Een eigen privé planetarium. Je ontdekt gedachten, herinneringen en gevoelens die je al lang niet meer waarnam of zelfs nog nooit had gespot.

Vanaf dan zijn de voordelen van niet drinken nog moeilijk op te offeren: je bent scherp, je slaapt beter, je valt af, je bent beter gezind, gefocust en je bespaart geld. Je toont karakter waar je dan weer voldoening uit haalt en je haakt sneller af wanneer de rest van het gezelschap overschakelt op minder interessant gelal. Dat geeft je tijd ’s avonds om wat meer te lezen of nog een serie in te halen. Fris zijn in de ochtend levert ook meer productiviteit, zodat je meer doet op een dag, zodat je ook meer tijd overhoudt om interesse en geduld op te brengen voor je familie en vrienden, zodat je emotionele evenwicht ook verbetert.

Nu ik mezelf zo bezig hoor, heeft niet-drinken alleen maar gigantische voordelen.

En dan komt dat moment dat je denkt: nu heb ik alle sterren wel gezien. En voor je ’t weet is ééntje geentje. Als je dan niet oplet, verdwijnt die sterrenhemel in een zwart gat. Het is die verdomde wet van de gulden middenweg. Je weet het op voorhand, je zoekt je eigen weg, en telkens kom je opnieuw op de gulden middenweg terecht.

Ik wens u allen goede moed tijdens uw tournee minerale en hef daarom het glas op uw welslagen. Niet nu natuurlijk, maar straks bij het aperitief. Want zolang hou ik het nu ook nog wel vol.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is creative leadership coach en herneemt dit voorjaar zijn solo-voorstelling De Ingehuurde Man.


315 weergaven0 opmerkingen
bottom of page