top of page

Smart ways to use poetry in a street fight


Dit is een werk van Johan Deckmann, een Deens kunstenaar die ik heel graag volg. Ik post het naar aanleiding van de poëzieweek. Ik vind dit soort beelden heerlijk. Het toont aan waar de kracht ligt van creatief denken: het draait dingen om waardoor er een nieuw perspectief ontstaat. Vanuit dit nieuwe perspectief kunnen we dan andere verbanden gaan leggen. En die kunnen leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen.

Creatief denken is iets wat we vaak aan het toeval over laten. "Ofwel komt er een geniaal idee binnen vallen, ofwel doen we het zoals we het altijd doen," is vaak de sturende gedachte. En dat terwijl het vermogen om creatief te denken bij wijze van spreken een spier is die we kunnen trainen.

Wanneer we onszelf doelbewust in een context plaatsen die we niet gewend zijn of die we niet meteen aangenaam vinden, stimuleren we de noodzaak om creatief te denken, te improviseren, nieuwe oplossingen uit te proberen. Wanneer het resultaat daarvan ook nog een beetje meevalt, bouwen we vertrouwen op. Vertrouwen in ons eigen creatieve vermogen.

Het ontwikkelen van je creatieve vermogen is een evolutie waar je bewust moet in stappen om er de vruchten van te plukken.

In het improvisatietheater worden de scènes pas interessant wanneer de inzet verhoogd wordt. Als er iemand aan de deur belt, ga je gewoon opendoen. Maar als je de federale politie laat aanbellen met een huiszoekingsbevel, verhoog je de inzet. En zo worden impro-acteurs gedwongen om creatieve oplossingen te vinden, die dan weer een stuk leuker zijn om naar te kijken. Impro-acteurs trainen zich om steeds beter te kunnen omgaan met die verhoogde inzet. Ze houden ervan om te provoceren en geprovoceerd te worden omdat ze weten dat ze daar goed in zijn. Ze hebben vertrouwen opgebouwd door veel te trainen en te spelen.

Leiders van organisaties worden vaak geconfronteerd met een verhoogde inzet waarop ze geen impact hebben. Dan is het goed om het creatief vermogen in jezelf te kunnen aanspreken. Want als je toch moet improviseren door omstandigheden, kan je je daar maar beter op hebben voorbereid.

Johan Terryn is creative leadership coach en begeleid leidinggevenden in het evolueren naar een creatieve mindset.


132 weergaven0 opmerkingen
bottom of page