top of page

Hoever moet je dan eigenlijk uit die comfort zone komen?

Bijgewerkt op: 11 feb. 2020


Je kan geen voet op het internet zetten of er vliegt wel een inspirerende quote rond je oren:

“Life begins at the end of your comfort zone.”

“A comfort zone is a beautiful place, where nothing ever grows.”

Ik ben zelf niet zo’n fan van die quotes maar als ze mensen doen onthouden dat ze om te groeien ook eens uit die comfortabele zetel moeten komen, ben ik er oké mee.

En oh ja, ik ga in een musical spelen.

We hebben iets met comfort, we willen dingen bereiken zonder al te veel moeite, we vermijden mislukkingen en dus risico's om onszelf en onze omgeving niet teleur te stellen. We geven ons over aan vast geankerde gewoontes. En daardoor ontnemen we onszelf de kans om ons te ontplooien.

Want het is net op dié plek buiten je comfort zone waar je uitgedaagd wordt, waar je uit je tent gelokt wordt en uit je pijp moet komen; het is daar dat je beroep moet doen op je intuïtie, je vergaarde kennis, je inschattingsvermogen; het is daar dat je nieuwe verbindingen legt en dus creatief wordt.

Het is pas door de randen op te zoeken van die comfort zone en er af en toe een stapje buiten te zetten dat je jezelf voelt leven en groeien. Dat je voldoening vindt.

Ik heb het onbewust zelf altijd zo gedaan. Ik maakte mijn debuut als improvisatiespeler en leerde zo al vroeg in mijn carrière risico’s te nemen, out of the box te denken, te mislukken en weer op te staan… Het gaf mij zelfvertrouwen en honger om mijn creativiteit te ontwikkelen en ook in te zetten als coach om mensen te begeleiden die zich verder willen ontplooien.

Spelen en coachen zijn intussen mijn lange leven. Het ene is potgrond voor het andere en omgekeerd. Creativiteit is het verbindende woord in mijn carrière.

Daarom kijk ik ook uit om die rol in de totaal nieuwe enscenering van de musical Mamma Mia te gaan spelen, die Stany Crets regisseert. Wat een uitdaging!

Toen ik gepolst werd, was ik zo perplex dat ik impulsief ja zei.

Naast de solovoorstellingen die ik maak, zal het een aangename afwisseling zijn om eens in een ensemble te spelen. Ik zal mijn podiumervaring als acteur kunnen inzetten en buiten mijn comfort zone moeten treden in zang en dans. Ik weet dat ik weer even op de tippen van mijn tenen zal moeten lopen.

Als ik als coach mijn klanten suggereer om af en toe uit hun comfort zone te treden, bedoel ik natuurlijk niet dat ze allemaal in een musical moeten gaan meespelen. Ben je gek?

Je neemt stappen die balanceren tussen comfort en risico. Anders kom je in een soort spreidstand te staan. In een stress zone en daar wil niemand zomaar terecht komen. Nee, je loopt op het randje. Daar waar je nog kan rekenen op een beetje ervaring en kennis en waar je toch uit je pijp zal moeten komen, daar is de meeste persoonlijke ontwikkeling mogelijk.

De onvoorspelbaarheid van zo'n avontuur geeft mij nu al voldoening.

Kom gerust eens kijken!

Johan Terryn is creative leadership coach en speelt in het najaar zijn derde solovoorstelling "Ankerman".

Dit voorjaar vertolkt hij een rol in de hoofdcast van Mamma Mia. Tickets via Deepbridge.be

51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page