top of page
WEB_Tot onze grote spijt.png

Theaterboekingen: Ruth@thassos.be

​

De voorstelling is beschikbaar voor het seizoen 2023-2024 en 2024-2025.

TOT ONZE GROTE SPIJT (2022-2024)

​

"Ge moet u dat voorstellen : ge loopt over een strand, 

ge zijt helemaal alleen, 

gesteld op uw eigen gezelschap, 

het is tegen de middag, de zon schijnt hard ook al is het februari, 

ge zijt de klif afgedaald om te gaan lezen, 

ge loopt langs de kliffen naar het plekje waar ge altijd komt liggen 

en lap: daar ligt ineens op uw pad een dolfijn. 

Wat zoudt gij doen? 

Want ineens zijt ge niet meer alleen op dat strand. 

Ineens is daar een ander leven… in dode vorm weliswaar… 

een ander verhaal dat uw pad kruist." 

 

Op zoek naar wat het gevoel spijt in zijn leven komt doen, kruisen vele verhalen het pad van Johan Terryn. Elkeen vertelt hem over zijn of haar grote spijt. Elkeen is op zoek naar een manier om de spijt te verteren. Behalve die dode dolfijn dan, die ligt daar maar wat te rotten.

 

Tot Onze Grote Spijt, de nieuwe voorstelling van Johan Terryn, is een wonderlijke reis doorheen het spijtverteringsstelsel. Een geestige conférence over dat éne gevoel dat we allemaal kennen en liefst niet willen hebben op ons sterfbed: spijt.

​

Tot onze Grote Spijt werd gecreëerd in De Studio in Antwerpen en toert vanaf oktober 2023. 

Creatiereeks : 8, 9 en 10 december 2022 in De Studio.

De premièrereeks vindt plaats op 17, 18 en 19 oktober 2023.

Tekst, spel en vormgeving: Johan Terryn 

Regie: Randall Casaer

Licht: Pieter Van Leuven

Muziek: Robbe Petitjean

Portret : Gwen Vanderstraeten

met de steun van De Studio, Sabam For Culture en Het Nieuwsblad.

“SPIJT moest veel te lang vanuit de coulissen toekijken hoe ‘ALLES IS OK’ de show steelt…

Dat is nu rechtgezet met TOT ONZE GROTE SPIJT. Als er één ding is waar ik géén spijt van heb, dan was het mijn beslissing om naar de nieuwe voorstelling van Johan te gaan kijken.”

(Jens Dendoncker)

 

Op 8, 9 en 10 december 2022 zag Tot Onze Grote Spijt, de nieuwste voorstelling van Johan Terryn, het licht in De Studio in Antwerpen.

De reacties van het eerste publiek op deze bijzondere voorstelling waren lovend:

 

Met humor, gevoeligheid, inzicht, zelfrelativering, métier en gedoseerde authenticiteit slaagt Terryn er in uit te nodigen, te prikken, te confronteren en te helen. Maar vooral: te verbinden. Het gevoel als publiek ‘samen’ iets unieks mee te maken.

Ik verliet uiteindelijk de zaal met de milde gedachte dat mijn spijt een verlangen is, waarmee ik opnieuw verder kan. 

Een voorstelling die je overkomt. Een beetje zoals op een verlaten strand de wilde oceaan overschouwen en het gevoel van verwondering wanneer aan je voeten een kleine schelp aanspoelt met daarin een pareltje.

(Rika Ponnet)

​

Een voorstelling die je tegelijk doet lachen en je confronteert met gevoelens die je al te makkelijk toegedekt laat. Johan slaagt er dan ook nog in om je spitsvondige en diepgaande handvatten te geven om spijt te verteren. Een show die blijft nazinderen en begeesteren!

(Elke Geraerts)

​

Dat was geen spiegel meer. Maar een spiegelpaleis… Grappig diepgaand of diepgaand grappig? Goeie combinatie sowieso. Knappe voorstelling!

(Margot Gadeyne)

​

Tijdens deze pakkende voorstelling laat Johan je alle kanten van spijt zien: die van hemzelf, die van zijn podcast gasten en hij nodigt je ook uit te kijken naar die van jezelf.

Zoals in zijn eerdere voorstellingen is het de combinatie van brutale eerlijkheid, sprankelende lichtheid en inspirerende kwetsbaarheid die ervoor zorgen dat je als een ander, beter mens naar buiten gaat. (Veerle Dobbelaere)

​

Johan heeft het ongrijpbare ‘Laat Het Los’ tastbaar gemaakt en er betekenis aan gegeven. Het hoe-moet-ik-in-hemelsnaam-loslaten-vraagstuk is eindelijk opgelost. Net als met het Uur Blauw weet hij met Tot onze Grote spijt mensen te raken.

(Bianca Williame)

​

Intimistisch, warm, pijnlijk herkenbaar maar altijd met humor en originele vondsten, kwetsbaar, speels en een onvergetelijke rol voor zijn mama.

(Veronique Nolens, Billie magazine)

​

In een geseculariseerde wereld de uitdaging aangaan om mensen die als onbekenden naast elkaar zitten individueel tot een diepgaande reflectie te laten komen, heb ik als ontzettend waardevol ervaren. Johan heeft een bijzonder coachend talent waarbij zijn warme aandacht voor mensen voelbaar is.

(Vera Van de Peer)

​

Zacht, aftastend, intiem, reflectief, pragmatisch, pakkend… het blijft plakken. Ik bleef zelfs nazitten en bezinnen met een vriendin in de ruimte tot we het enige publiek waren.

(Brinda Priem)

 

Spijt is universeel. Iedereen wordt er ooit mee geconfronteerd en beleeft het op zijn eigen manier. Naast het rauwe en het pijnlijke, benoemt Johan hoe spijt de brandstof kan zijn om het heft in handen te nemen en te veranderen. De voorstelling is ontspannend, beklijvend en verrijkend. Het zet aan om de blik naar binnen te richten en een eerlijke reis te maken doorheen je ‘spijtverteringsstelsel’. (Lisanne Jansen, psycholoog)

 

Nog een hele avond verder gekauwd op wat het allemaal teweeg bracht. Het was diepzinnig, humoristisch, creatief, kwetsbaar, beklijvend. Zeer onder de indruk.

(Veronique Dirix)

 

Veel stof tot nadenken, afgewisseld met zalige frisse humor. Ik stond ervan versteld hoe ook onze jeugd erin mee ging.

(Katja Van Royen)

​

 HetUurBlauw_maruszak.photo-008.JPG
 HetUurBlauw_maruszak.photo-026.JPG

HET UUR BLAUW (2020-2023)

​

In april verloor Johan Terryn zijn vader midden in de eerste lockdown. 

Het rouwen en delen van verdriet werd sterk beperkt door de omstandigheden. 

Hij gebruikte dan maar zijn column op de radio om zijn rouwboodschap te delen. 

Vele luisteraars deelden hem via mail hun eigen verhaal over het gebrek aan nabijheid bij het afscheid, dat ze nergens anders kwijt konden.

Dit werd het begin van de podcast “Het Uur Blauw”, dat al snel gesteund door De Morgen en Humo zou uitgroeien tot een verteld tijdsdocument.

Twaalf wandelingen met mensen die een dierbare verloren.

Die vertrokken in het pikkedonker en eindigden met de zonsopgang, tijdens het blauwe uur.

Twaalf mensen die op verhaal kwamen.

 

Het dertiende verhaal vertelt Johan op het podium. 

Hoe hij zich herkende in de verhalen van anderen en zo de eerste maanden van zijn eigen rouwproces vorm gaf. 

Fragmenten uit de podcast vormen een leidraad doorheen zijn eigen verhaal en beschouwing.

Het wordt een unieke vertelling over rouwen in bijzondere tijden, over afscheid zonder nabijheid.

 

​

Volg hier de speellijst en bestel tickets.

Het Uur Blauw wordt gemaakt in samenwerking met DeStudio en met de steun van de Stad Antwerpen.

Première reeks : 15, 16, 17 oktober 2020 in De Studio.

Tekst en spel: Johan Terryn, 

Regie: Randall Casaer, 

Muziek: Céline Ottenburgh.

Theaterboekingen: Ruth@thassos.be

​

De voorstelling is beschikbaar voor boekingen in het seizoen 2021-2022 en 2022-2023.

“Zeer mooie, intieme voorstelling. Er was op een bepaald moment een bijna tastbare aanwezigheid van een overleden, geliefd persoon...die dan met een stille zucht weer verdween in ieders innerlijk cirkeltje van herinneringen. We zijn dankbaar voor deze mooie ervaring.” (Martine De Laet)

 

“Johan, Johan, Johan, wát een kado aan de mensen is uw voorstelling geworden! Ongelooflijk fier op u! De gemiste koffietafels goedmaken. Ge geeft oneindig veel meer zelfs dan dat. Dankuwel daarvoor!” (Saskia Liénard)

 

“Puur, echt, pakkend, beklijvend, grappig, stoer, teder, liefdevol, wijs, groot en groots… Mijn tranen vloeiden, geen tranen van verdriet maar van geluk om dit mooie blauwe uur mee te mogen maken.” (Mieke Florus)

 

"Wat een mooie voorstelling was dat, essentieel en universeel. En emotioneel, maar nergens sentimenteel. Topwerk. Grote dank.” (Michiel Devlieger)

 

“Deze voorstelling heeft mij blij gemaakt en diep geraakt.” (Marleen Merckx)

 

“Nog nooit heeft een voorstelling me zo diep geraakt. Met een lach en veel tranen. En vervolgens weer lachen. Ga dit zien.” (Evi Hanssen)

Schermafbeelding 2019-05-17 om 14.22.29.

ANKERMAN (TRY-OUTS & SHOWCASES in '19)

​

Kunnen we ons zelf veranderen? Is het leven maakbaar? Leiden we het leven dat we willen leven of dat we denken te mogen leven? Henry Ford zei ooit: “Of ge nu denkt dat ge ’t kunt, of denkt dat ge ’t niet kunt, ge hebt altijd gelijk.” Maar dan in beter Engels. Ge kunt dus maar beter geloven dat ge ’t kunt.

“Ankerman” vertelt het verhaal van een nieuwslezer die compleet verlamd geraakt van angst voor de wereld waarover hij bericht. En die zich ontpopt tot een motiverend spreker die zijn publiek live life coacht in de richting van een beter leven.


De nieuwe voorstelling van Johan Terryn wordt weer een feest van groteske verhalen en rechtop staande trouvailles. Hoe lang kan je naar een robotstofzuiger kijken? Hoe krijg je een vast zittende trouwring uit? Hoe geraak je in het hier en nu? Hoe date je als je bekend bent?

Allemaal vragen in het hoofd van zijn personage onderweg naar die ene ultieme vraag: hoe kan je op het einde van je leven samenvallen met de mens die je had willen worden?

​

In samenwerking met DeStudio en in regie van Randall Casaer.

De voorstelling is voorlopig niet beschikbaar, vanwege de hoge interactie is ze niet coronaproof.​

​

bottom of page