top of page

Vroeger was alles beter. Het Middagjournaal van maandag 13 januari 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021

Beste Luisteraar,


Vroeger was alles beter. Dat weet u ook. Gisteren was het bijvoorbeeld nog weekend. Dat was ideaal.

Van vroeger herinner ik mij heerlijke tijden, en van de toekomst herinner ik mij totaal niks, dus ja logisch: vroeger was alles beter. Alles is beter dan niks.


Dat er enkel kindertelevisie was op woensdagnamiddag herinner ik mij nog. Geen discussies over schermtijd, gewoon geduldig een week wachten. En halverwege de week Avro’s toppop op zaterdag. Er bestonden nog geen videoclips in die dagen, dus als een artiest niet naar de studio van Ad Visser kon komen, dan keken we naar het ballet van Penny De Jaeger in de plaats. Die had dan een gepaste choreografie uitgewerkt die werd uitgevoerd op het desbetreffende nummer. Dancing with the stars avant la lettre en er moest niemand afvallen. Behalve Penny De Jaeger zelf, meer naar het eind van haar carrière toe.


Ik was zes jaar, droeg nog pyjamaatjes en natte haartjes en ik keek vol bewondering naar de sensuele danseres. Af en toe danste ik mee voor de TV en trok ik net als Penny mijn pyjama broekje tot tussen mijn bilnaad. Er was hilariteit in de huiskamer en zo leerde ik aandacht te krijgen door op een podium te springen. Gelukkig ben ik nadien mijn verbaliteit nog wat gaan ontwikkelen, want mijn billen zijn intussen al wat van hun glans verloren.

In de vooravond kookte ik dan in mijn speelgoedkeuken voor mijn broer en zus die op mijn kamer kwamen eten. Ik herinner me nog dat ik eens gezouten pinda’s had gekookt in water. Dat vonden ze niet lekker en dat lieten ze ook merken. Ik zei “Ik kan wél koken, je moet het alleen lusten.”Nee, vroeger was alles beter. Gisteren bijvoorbeeld heb ik nog lekker gegeten. Vandaag alleen nog maar een boterham.

Ik herinner me dat ik als student ooit een fles wijn heb opengedaan zonder kurkentrekker, met de rem van mijn fiets. Daarmee had ik die kurk gewoon de fles in geramd. Een tikje onhandig maar toen kon dat nog. Nu zou ik daarvoor al naar het station van de velokes moeten lopen om een fietsrem te vinden. Om daar dan te ontdekken dat er gewoon een draaistop op de fles zit.

Nee, neem het van mij aan, vroeger was echt alles beter. Want van wat nog later komt, heb ik geen enkele herinnering.


Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en is als acteur dit jaar te zien in de musical Mamma Mia en zijn eigen voorstelling Ankerman.
591 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page