top of page

Tussen aanhalingstekens. Het Middagjournaal van 11 maart 2022 (Nieuwe Feiten, Radio1)

Beste Luisteraar,


Quotes en citaten zijn niet te betrouwen. Laat mij daar een uitspraak van Plato bij halen om dat te staven. Plato zei ooit: “Ik heb een theorie dat je elke zin diepgang en betekenis kan geven door er de naam van een dode Griekse Filosoof achter te zetten.” En gelijk had hij.

Dat heb ik namelijk even voor u uitgetest. Luister even mee naar deze probeersels:

“Het is niet omdat je vaker op dat knopje drukt aan het rood licht dat het sneller groen wordt” - aldus Socrates.

Of: “Het is niet omdat de proevertjes in de Colruyt op zijn, dat je je grote mond moet open trekken” - dixit Aristoteles.

Het klopt, die dode Griek geeft meteen wat gewicht aan de zaak waardoor je willens nillens op zoek gaat naar een diepere betekenis. Zoals : levert ons ongeduld wel tijdswinst op? Of: Zijn we inderdaad niet de dingen die ons toebedeeld worden als veel te vanzelfsprekend gaan zien…?


De inspirerende quotes die tegenwoordig over het internet rondvliegen, vergezeld van een mooi plaatje, zijn ontelbaar. Meestal vind ik ze irritant, melig of nietszeggend. Maar heel af en toe komen ze geestig uit de hoek. Alleen worden ze vaak toegeschreven aan de foute personen. Zo is “I would challenge you to a battle of wits, but I see you are unarmed” foutief toegewezen aan de bard uit Stratford Upon Avon, William Shakespeare. Factcheckers hebben zijn werk van voor naar achter gelezen en hebben het nergens terug gevonden. Of het moet zijn dat Shakespeare het tegen zijn bakker heeft gezegd.


Dat doet me terugdenken aan het moment dat ik het enige citatenboek dat ik in mijn bezit heb, tegenkwam in een boekhandel. Mijn oog viel meteen op de titel: “Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn”. Ik dacht meteen: witsig en bien trouvé, want ik druk mijn appreciatie vaak in andere talen uit om het kracht bij te zetten. Ik bladerde ter plekke door het boek op zoek naar de intelligente bedenker van dit citaat en stelde tot mijn grote verbazing vast dat mijn eigen naam eronder stond. Thuis deed ik een snelle search door mijn computerdocumenten en kwam uit op een column die ik lang geleden schreef voor het toenmalige radio 1 programma De Nieuwe Wereld. Toch wist ik nog altijd niet of ik deze wijze uitspraak helemaal zelf had bedacht.


Er zat niets anders op, beste luisteraar, dan mijn eigen research te doen. Want ik heb niet graag dat men mij woorden in de mond legt. Een zoektocht over het internet bracht mij van de ene verbazing in de andere. Zo kan je tegeltjes kopen bij tegelspreuk.nl met deze uitspraak erop. En via een podcast gemaakt door een zekere Wim Eikelboom, I kid you not, die een zoektocht deed naar zijn eigen achternaam kwam ik uit op een liedje van de Nederlandse carnaval-hitmachine Nico Haak uit 1985. Nico kan u kennen van hits als “Is je moeder niet thuis” en “oh foxy foxtrot met je elastieken benen”. Dit is het liedje:


Dit citaat zat dus niet helemaal in de Haak. Of om nogmaals Plato te citeren: “Een citaat moet je altijd tussen aanhalingstekens plaatsen, alleen hoor je die zo moeilijk op de radio.Johan Terryn is auteur van het boek 'Het uur blauw' en speelt momenteel de voorstelling 'Het Uur Blauw' en maakt later dit jaar een nieuw theaterproject onder de titel 'Tot Onze Grote Spijt'.

107 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page