Toppunt van bescheidenheid. Het Middagjournaal van vrijdag 21 januari 2022 (Nieuwe Feiten, Radio 1)
Beste luisteraar,
Ik wist niet wie de president van Indonesië was en ik lag er eerlijk gezegd ook niet wakker van dat die kennis mij ontbrak. Tot ik een kop in de krant tegenkwam. “Toppunt van bescheidenheid: president Indonesië vliegt in economy”. Ik haalde mijn wenkbrauwen op in de vorm van een vraagteken en dacht: is het toppunt van bescheidenheid niet eerder in economy vliegen en dat er dan geen haan naar kraait? Als de hele wereld daarover bericht en als daar blijkbaar persfotografen bij waren, hoe kan zoiets dan nog het toppunt van bescheidenheid zijn?
Het ene moment ben je perfect gelukkig, niet wetende wie de president van Indonesië is en het volgende moment zit je jezelf dit soort dingen af te vragen.
Het probleem met bescheidenheid is natuurlijk dat het zo gemakkelijk te negeren is. Het is een bewonderenswaardige karaktertrek, alleen… het valt zo weinig op. Je kan er niet over opscheppen. “Ik was dus echt veruit de bescheidenste van de groep.” Dat hoor je nooit iemand zeggen.
Mocht bescheidenheid echt mega veel aandacht trekken, mocht je bescheidenheid op Instagram kunnen tentoon spreiden, mochten mensen kunnen klikken: like bescheidenheid, de wereld zou vol lopen met bescheiden mensen. Het ego zou het lastig hebben met die tanende aandacht.

Onlangs zag ik iemand een foto posten uit Mme Tussauds, het wassenbeeldenmuseum, een uitvinding uit een tijd waarin het namaken van beroemdheden nog in was gebeurde in plaats van door middel van plastische chirurgie. Ik heb nooit begrepen welk plezier je beleeft aan het kijken naar een pop die is gemaakt uit hetzelfde materiaal als een suppositoir. Ik heb het ook altijd jammer gevonden dat er bovenaan die wassenbeelden geen lontje zit zodat je die sterren langzaam zou kunnen zien opbranden. Eerst de kop die wegsmelt en als de fun er af is, kan je naar het volgende beeld.
Maar ik was dus aan het vertellen dat ik iemand onlangs een foto zag posten vanuit Mme Tussauds. Niet zomaar, nee geposeerd alsof ie zelf één van die beelden was.
Nu begrijpt u, beste luisteraar, dat grapje werkt niet zo goed op foto waar je normaal gezien altijd doodstil op staat. Je lijkt helemaal niet op een geboetseerde suppo, je lijkt gewoon op iemand die op een foto staat. En zijn plek tussen Michael Jackson en Freddy Mercury opeist. De president van Indonesië was zelf in geen velden of wegen te bespeuren. Zo’n foto getuigt ook niet meteen van een doorgedreven bescheidenheid.
Nee, met echte bescheidenheid vul je geen Instagram account of lok je geen volgers. Echte bescheidenheid is in economy vliegen en niemand die dat bijzonder vindt. Echte bescheidenheid pakt niet op foto.
Johan Terryn is acteur, auteur en coach. Hij speelt dit seizoen de voorstelling Het uur blauw. Hij maakt een nieuwe voorstelling over Spijt. En hij host de nieuwe podcast Seks Verandert Alles.