top of page

Spijt. Het Middagjournaal van woensdag 16 juni 2021 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021

Beste luisteraar,


Ik moet vaststellen dat als ik in een goed boek zit, ik bewust trager begin te lezen als ik het einde voel naderen. Zo kan ik ook een spannende tv serie mega snel bingen tot de laatste afleveringen eraan komen. Dan zakt het ritme plots in een hopeloze poging het einde uit te stellen.

Spijt dat het bijna gedaan is, dat kennen we allemaal natuurlijk.


Zo kan ik me ook voorstellen dat na de pandemie er spijt zal zijn onder ons dat het geïsoleerde leven zo goed als voorbij is. Veel mensen hebben er blijkbaar een nieuwe comfort zone gevonden ver weg van smet en sociale stress. Veel mensen houden vol in hun isolatiekamertje tot ze echt heel zeker zijn dat er geen virusje meer te bespeuren valt. Er is versoepelstress. Nochtans gaat het leven verder.


Want naast spijt dat het bijna gedaan is, is spijt blijkbaar ook een gevoel dat goed floreert op een sterfbed. Terugblikkend op het leven gaat het vaak over spijt over de dingen die we hebben nagelaten te doen, eerder dan over de dingen die we hebben gedaan.

Ik heb het voor u eens opgezocht, de meest voorkomende verzuchtingen klinken dan als volgt.

“Was ik maar trouw gebleven aan mezelf, in plaats van te doen wat anderen van me verwachtten.”

“Had ik maar niet zo hard gewerkt, dan had ik meer tijd gehad voor mijn gezin en andere geliefden.”

“Had ik mijn emoties en gevoelens maar meer durven laten zien.”

“Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden en meer tijd met ze doorgebracht.” “Had ik mezelf maar wat vaker toegestaan gelukkig te zijn.”Nu ik dit lijstje lees, waarschuw ik mijn vrienden. Ik heb u gemist, misschien heb ik u zelfs vanuit een soort coronagemak een beetje verwaarloosd. Omdat het simpeler was in de eigen schulp te kruipen en te blijven en zo het gemis niet langer zo fel te voelen. Het harde werken deed ik er gewoon bovenop. Aangezien ik nu de twee grote spijtfactoren voor ogen zie die ik op mijn sterfbed niet wil begroeten, ken ik mijn prioriteiten voor de komende jaren.

Want ooit lig ik op dat sterfbed en dan valt er niks meer te herstellen.Johan Terryn is acteur en auteur en bezieler van het project Het Uur Blauw.


Laat mij weten waar u spijt van heeft. Ik verzamel graag jullie verhalen voor een volgend project...

374 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page