top of page

Scheldende helden. Het Middagjournaal van 8 maart 2022 (Nieuwe Feiten, Radio1)

Bijgewerkt op: 9 mrt. 2022

Beste luisteraar,


Soms zou ik willen dat ik beter Russisch sprak. Dan zou ik weten wat die Oekraïense grensbewakers van op Slangeneiland letterlijk door hun megafoon hebben geroepen tegen dat Russisch Oorlogsschip. Nu staat er, afhankelijk van welk filmpje je aanklikt, ondertiteld: go f*ck yourselves! of rot op!

Maar in mijn bescheiden verbeelding hebben die Oekraïeners een veel grotere taalrijkdom dan onze westerse vertaaldiensten aankunnen.Misschien riepen ze wel: “Uw moeder is een slangeneiland!” of : “Steek uw triestig kanon gemaakt van slap staal in uw eigen onooglijke poepenholletje!” Of: “Wij geven alleen maar over van jullie misselijk makende vodka!” Ik heb er natuurlijk het raden naar.


In het Westen zijn wij geen voorstanders van schelden, daarvoor zijn wij te goed opgevoed. Onze ouders leren ons hier zelfs ‘chips’ te zeggen in plaats van ‘shit’, alsof iets de schuld kan zijn van een aardappelschijfje. Mocht Nederland hier binnenvallen zouden we alleen maar met anonieme accounts op twitter ‘stomme kaaskop!' durven posten.

Geen wonder dat wij hier met veel bewondering die grenswachten gadeslaan die op gevaar van eigen leven hun megafoon durven opendraaien. Ze doen ons denken aan dat Gallische dorpje uit Asterix dat verzet bleef bieden tegen de Romeinen.


In Oekraïne wordt je voor schelden uitgeroepen tot nationale helden. Postuum dachten we eerst, maar die Russen blijken dan toch zo zachtgekookt geweest om die dertien militairen gewoon krijgsgevangen te nemen. Ik durf er geld op inzetten dat die Slangeneilandbewoners meer dan waarschijnlijk gewoon binnen in dat oorlogsschip zijn blijven verder schelden en tieren: “Wat is dat hier voor een lelijk schip! Is dat nog gebouwd door Lada?”, en: “Jullie leven hier precies nog in het Oostblok!” Jammer dat hun megafoon en hun smartphone werden afgepakt. Anders hadden we dat hier nog via TikTok kunnen volgen. “De chef van uw Russisch leger heet Valerie! Haha Valerie!” Volgens mij gaan die Russen net zo gek worden als Caesar in de strips van Asterix.Johan Terryn is auteur van het boek 'Het uur blauw' en speelt momenteel de voorstelling 'Het Uur Blauw' en maakt later dit jaar een nieuw theaterproject onder de titel 'Tot Onze Grote Spijt'.

81 weergaven0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page