top of page

Op alle fonten. Het Middagjournaal van 5 mei 2022 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,


Is het nog toegelaten te zeggen dat de “Russen in het land zijn” of dat “De rode vlag uithangt”? Met die vraag ging ik gisteravond slapen en stond ik vanochtend zonder antwoord ook weer op. De verontwaardiging en de machteloosheid tegenover de oorlog in Oekraïne begint een raar effect op mij te hebben. Het liefst zou ik persoonlijk maatregelen kunnen nemen tegen de barbaarse tsaar die dit alles op zijn geweten heeft. Maar het schrappen van volkse uitspraken over ongesteldheid behoren helaas niet tot mijn bevoegdheid.

Het Amerikaans bedrijf Monotype nam onlangs nog doortastende maatregelen. Zij zijn de eigenaar van de fonts Helvetica en Times New Roman en Verdana en Arial en Tahoma, enfin van zowat het halve computerklavier, en ze beslisten nog niet zo lang geleden de toegang tot deze lettertypes voor Russische gebruikers af te sluiten. Toen ik het las trok ik eerlijk gezegd mijn schouders op. Ik stond enkel wel versteld van het feit dat die lettertypes ook in het Cyrillisch schrift bestaan. Maar nu ik er zo luidop over nadenk, vind ik het eigenlijk een geniale zet. Zeker nu het al een tijdje stil is rond de hackers van Anonymous, die bij het begin van de oorlog de boel leken te kunnen gaan saboteren. Zo’n lettertype bannen heeft misschien ook wel effect. Alleen al het idee dat militaire instructies nu door gemaild moeten worden in Comic Sans is alvast een prettige gedachte. En als ze hun berichten willen coderen, moeten ze gebruik maken van Wingdings. Wie gaat dat nog au sérieux nemen?

Lettertypes afpakken is een goed begin, maar we moeten vooruit denken, aan de volgende maatregelen, die nog verder gaan. We zouden uitroeptekens kunnen schrappen, dat zal het enthousiasme wel wat temperen. Of de R op alle klaviejen vervangen dooj een j: die Jussen, en natuujlijk de Vladimij zelf, gaan nejgens nog sejieus genomen wojden. Dan mag hij nog zoveel fake news typen als hij wil. Zondej de ej slaat hij een mal figuuj in al zijn emails. En op dàt moment moeten we alle apenstaartjes intrekken, dan is het zelfs helemaal gedaan met mailen.


Nee, als we de Avenir en de Futura weer in handen willen nemen, terug voor wat Calibri willen zorgen in echte Eurostile, dan is zo’n oorlog op alle fonten beslist geen slecht idee. De echte vraag is natuurlijk: hoe lang valt er nog toe te kijken op dit vreselijk spektakel?

Johan Terryn maakt dit jaar een podcast en theatervoorstelling over spijt. Als je mee wil werken aan dit project, stuur je spijt-verhaal naar hetuurblauw@johanterryn.com

76 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page