top of page

Niksen. Het Middagjournaal van 24 april (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,


Weet u nog de tijd voor Corona? Dat was nogal eens een tijd. Voor mij was dat de tijd dat er geen tijd was omdat het druk was. Ik hield af en toe in een virtueel mapje ideetjes bij voor dit Middagjournaal.

Nu ik veel tijd heb, vind ik in dat mapje uit het pre-corona-tijdperk een artikel terug uit Time Magazine. Ik heb het denkbeeldig uitgeknipt, want ik lees het magazine online. De kop had een paar maanden geleden mijn aandacht gelokt:


“Niksen Is the Dutch Lifestyle Concept of Doing Nothing—And You're About to See It Everywhere “. Ja, zeg niet dat Time Magazine dit alles niet voorspeld heeft.

Na het Deense Hygge en het Zweedse Lagom werd daar dus een paar maand geleden het Hollandse “niksen” gepromoot als een trend. Het magazine legt zelfs letterlijk uit hoe het concept niksen in elkaar zit: practicing “niksen" could be as simple as just hanging around, looking at your surroundings or listening to music — “as long as it’s without purpose, and not done in order to achieve something or be productive.”

Het is hoofdzakelijk wat rond hangen, en wat in het rond staren, zolang het dus maar rond is en geen nut heeft. Een goudviskom op wieltjes, ik roep maar iets. Met je goudvis gaan wandelen, is dus strikt genomen ook niksen.


Ik ben al heel mijn leven een nikser. Tussen het harde werken door kan ik echt goed niksen. Ik deed het vroeger als kind al, als ik me verveelde. Ik liep rondjes rond de eettafel en probeerde een stap-patroon te vinden in het oosters tapijt. Op het gras liggen en naar de lucht kijken zonder per se te proberen figuren te ontdekken in de wolken. Een tak pakken en de schors eraf prutsen. Jezus, wat heb ik al veel genikst in mijn leven. Nu blijk ik dus altijd al een trendsetter te zijn geweest zonder het te weten. In deze dagen van afzondering heb ik weer tijd om te niksen en ben ik eerlijk blij dat ik het als kind geleerd heb en nog altijd kan. In het niks ontstaan nieuwe ideeën, daar groeien kiemen van goesting om iets te gaan doen dat je nog niet kent.


Ik heb een bijzondere plek in mijn hoofd waar ik kan gaan niksen.

Waar gedachten in flarden komen en geen betekenis meer lijken te willen maken.

Een soort mancave van mijn onderbewustzijn. Dat Time Magazine daar eens een reportage komt maken. Ze gaan er niks vinden.


Beluister hier.


Johan Terryn is Executive Coach, Mediacoach, schrijver en acteur. Meer info op deze website. Reageren kan hieronder of in een privébericht.

179 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page