top of page

Nieuw Whatsapp groepje. Het Middagjournaal van maandag 16 november 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste Luisteraar,


Ik heb een nieuw whatsapp groepje. Altijd goed tegen de eenzaamheid. Terwijl ik de meeste whatsapp groepjes op ‘dempen’ zet doorheen de week en me dan in het weekend wat bij lees, is dit nieuwe whatsapp groepje van een ander kaliber.

Het verenigt namelijk mensen die ik sprak in mijn podcast Het Uur Blauw. Het zijn mensen die iemand verloren tijdens de eerste lockdown en nu, zoveel maanden later, op hun initiatief elkaar opzoeken in een gevoel van verbondenheid. Ik mocht ook aansluiten en ben elke keer blij als iemand een gedachte deelt.


Intussen zitten we in een nieuwe lockdown en lijkt het of we geen lessen hebben geleerd uit de eerste. Ook al is er wat aandacht in de regelgeving geslopen om vereenzaming tegen te gaan. Wat afscheid bij een overlijden betreft, zijn we terug in dezelfde situatie beland. Er mogen opnieuw maar 15 personen een uitvaart bijwonen. Er zijn geen koffietafels mogelijk. Ik hoor opnieuw verhalen van mensen die na een leven lang samen zijn geen afscheid mogen nemen van elkaar. Zoals Jurgen het in mijn podcast treffend uitdrukt: we moeten dierbaren tussen de soep en de patatten begraven.


Ik krijg weer vaak mails van mensen die dit meemaken en behoefte hebben aan een gesprek in een uur blauw. Om woorden te geven aan hun verdriet en die te delen. Nu kan ik veel, maar ik kan niet elke ochtend met iemand anders gaan wandelen, dat begrijpt u ook. Dus bedacht ik een doe-het-zelf audiowandeling van Het Uur Blauw die je kan downloaden op mijn site. En verder zal ik mijn kleine steentje bijdragen wanneer we weer mogen samenkomen, met mijn theatervoorstelling van Het Uur Blauw.


Zo schreef Dirk in onze whatsapp groep: “als de eerste minister of de minister van Volksgezondheid bij het ingaan van de nieuwe lockdown had gezegd : ‘Vereenzaming in ziekte en dood is onmenselijk en we gaan dat als samenleving niet meer doen.’ Ik zou dat een indrukwekkende boodschap gevonden hebben.”

Ik laat deze zin even nazinderen en ik hoop dat niemand hem op ‘dempen’ zet.


Johan Terryn maakt de podcast, de theatervoorstelling en de Doe-Het-Zelf audiowandeling Het Uur Blauw.


148 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page