top of page

Mijn haar is om zeep. Het Middagjournaal van 24 juni (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021

Beste luisteraar,


Ik ga u even in vertrouwen nemen als dat mag. Drie maanden is het, dat ik geen shampoo heb gebruikt.

Voor u uw neus optrekt, zeg ik daar graag bij en ik moet het zeggen, want u ziet mij niet, mijn helmboswuivende haardos zag er prachtig uit. Regelmatig heb ik voor mijn plezier door de supermarktrekken met verzorgingsproducten gelopen en andere mannen zien denken: “ik wil ook wat hij heeft.” Het geheim is dus: geen shampoo meer.


Het was geen plan of zo en ik wil u met deze bekentenis ook uw shampoo plezier niet ontnemen. Op een dag las ik gewoon in de krant dat dat beter was voor je haar én voor het milieu. En impulsief als ik ben, dacht ik : “okay, let’s try…” Het klonk een beetje als Ryan Gosling voor die in zijn auto stapt in de film Drive. Ook al zegt Ryan in die film niet veel, hij hàd het perfect kunnen zeggen. “okay, let’s try…” en rijden maar, we zien wel waar naartoe.

Zo ongeveer ben ik dus begonnen aan mijn shampooloze leven.


En u merkt het, ik ben eigenlijk enthousiast en als ik enthousiast ben, voel ik altijd de drive om dat te delen. Een beetje zoals Leonardo di Caprio die vooraan op het dek van dat schip staat te roepen, met zijn haren wapperend in de wind, dat hij de king of the world is omdat hij nog niet weet dat dat schip een uur later gaat vergaan.De lockdown speelde in mijn voordeel natuurlijk. Ik ben in alle stilte door de fase van de vettigheid gegleden. Met een borstel bestreed ik elke kans op dreadlockvorming. En de kapper was gesloten. Alles zat mee. Ik stap nu -in mijn betere momenten- door het leven met een pasje. Een beetje zoals Jesus die net een strike heeft gescoord in The Big Lebowski. Zonder paardenstaart dan wel. Waar die film over ging, weet ik al lang niet meer, maar dat pasje staat nog op mijn netvlies. Don’t fuck with the Jesus.


Met dat pasje wou ik binnenkort ook de kapperszaak binnen stappen, standvastig wou ik mijn manen in de wasbak neerleggen en zeggen: zonder shampoo graag. Helaas, vanmorgen voelde ik het kriebelen en heb ik zonder nadenken mijn haar ingezeept. Ik keek in de spiegel en besefte met mijn kop vol wit schuim dat ik drie maanden werk verprutst had. Zo stommelings kan dat dus gebeuren. Mijn haar is om zeep.

Johan Terryn is coach, acteur en maakt de podcast Het Uur Blauw over mensen die een dierbare verloren tijdens corona tijden.

3.008 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page