top of page

De kracht van verbeelding. Het Middagjournaal van dinsdag 17 november 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021

Beste luisteraar,


Vanochtend werd ik wakker in een staat van spontane meditatie. Ik leg u dat even uit. Bleek dat ik in mijn droom een nachtmerrie had waarin ik panisch achtervolgd werd door ik weet begot niet wie of wat. Ik liep een doodlopend steegje in van het type dat je normaal alleen in films ziet en om van de schrik te bekomen was ik achter een vuilnisbak beginnen mediteren. Eerst nog dik tegen mijn overlevingszin, want van alle oplossingen om van mijn belagers af te geraken, leek me dat de slechtste optie. Maar ik deed het tegen wil en dank toch en het hielp. De paniek trok weg en de achtervolgers losten op in het niets. Goed uitgerust en de kalmte zelve werd ik wakker.


“Tiens,” dacht ik bij mezelf toen ik mijn droom kort overliep, “dit zegt iets over de kracht van mijn verbeelding. Maar wat?” Even overwoog ik de corona pandemie verder al mediterend uit te zitten, maar toen hoorde ik de experten in het nieuws zeggen dat we er nog maanden aan vast hingen, dus borg ik dat plan weer op.


Onder de douche vroeg ik me af wat dit hersenspinsel me kwam vertellen.

Eerst dacht ik: “als er gevaar dreigt: steek je weg en doe of het niet bestaat”. Maar dat ging wat kort door de haarspeldbocht. In het geval van de corona pandemie zijn we er intussen ook al lang achter dat dat niet de beste tactiek is.

Op één of andere manier kon ik me bij het afdrogen niet herinneren wie mijn belagers waren, hoe ze eruit zagen, het enige wat ik terug’zag’ was mezelf in paniek.

En die had ik dus overwonnen door mezelf eerst tot rust te brengen en dan te kijken wat het gevaar dan wel inhield.


Mijn dromen zijn weer eens goed bezig, dacht ik.

Omdat ik in het echte leven niet meteen massaal mediteer, surfte ik nieuwsgierig en voor het eerst naar de website van Edel Maex, de mindfullness autoriteit in Vlaanderen. Ik vond voorwaar een meditatie die je kan uitvoeren mét mondkapje. Eentje die dient om rustig te blijven ademen, tot jezelf te komen en tegelijk niemand te besmetten. Ik zet het nu al op, ook al is het niet bewezen dat het virus zich via de radiogolven verspreid, en ga er na dit middagjournaal meteen aan beginnen. Alleen kalmte kan ons redden.


Johan Terryn maakt de podcast, de theatervoorstelling en de Doe-Het-Zelf audiowandeling Het Uur Blauw.


198 weergaven1 opmerking

1 comentário


Het juiste middagjournaal op het juiste moment. Meditatie... ik kan er als leek bijwijlen enorm van genieten, al ben ik jammer genoeg geen doorzetter. De oosterse inzichten dienen me enkel wanneer ze me uitkomen waardoor ik ze me dus nog niet echt eigen gemaakt heb. Dan zou ik weten dat meditatie vooral ook z'n effect heeft wanneer proactief ingezet. Soit. Whatever. It's that time of year dat 'wat mentale rust voor het slapengaan' me weer wat van doen is. Curatief, dus. En dan speur ik het www af op zoek naar een geleide meditatie. Zo'n zoetgevooisde (voze?) stem die me in no time daar brengt waar ik moet zijn: in dromenland. Zo ook dus afgelopen week.

Ik kwam terecht bij…

Curtir
bottom of page