top of page

Klikspijt. Het Middagjournaal van maandag 17 januari (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste luisteraar,


We zijn nog maar een paar weken nadat de woorden van het jaar 2021 bekend werden gemaakt, en toch voel ik al een zekere ontknalhang. In tegenstelling tot knaldrang is dat de behoefte om de tijd in stilte door te brengen. Ik weet het: dit woord gaat de Van Dale longlist van 2022 niet halen. Stille mensen laten zich maar al te vaak weinig horen.


Intussen meldt mijn telefoon dat mijn schermtijd afgelopen weken is toegenomen. Dat is vervelend want als er nu iets is wat mijn ouders mij niet meer kunnen opleggen is het wel een beperkte schermpjestijd. Ik zal er zelf iets moeten op vinden. Ik geef toe dat er momenten zijn dat ik heel twitter lees. Niet dat ik zelf veel tweet, ik ben meer een voyeur. Zeker als ik een polemiek open van niet al te doordachte meningen, bezorgt me dat vaak… ik zoek een woord maar er is er nog geen… laat ik het klikspijt noemen. De spijt die je hebt wanneer je op het internet iets aanklikt en beseft dat je je eigen kostbare tijd aan het verknallen bent. Een onverklaarbare verknaldrang doet je dan toch nog verder lezen.

Zo laat ik mij ook altijd vangen aan die artikels die met hun kop iets beloven wat ze binnen nooit waar maken.


"40 ongelukkige poses die je op het strand niet mag aannemen terwijl je een ijsje eet en de zee opkomt",

"30 spectaculaire uitvindingen die nergens toe dienen",

"50 foto’s die je kan trekken terwijl je telefoon op zelfontspanner net in het toilet valt",

"25 celebrities uit de jaren 90 die geen spatader zijn veranderd",

"100 kerstcadeaus die je nooit aan Bart De Wever moet geven".

Dat soort dingen. De foto’s lokken je naar binnen, je klikt, je scrollt al die reclame naar beneden en pagina na pagina stapel je de ontgoochelingen op.

Het wordt tijd dat ik mijn tijd hier iets kostbaars ga vinden. Tijd verdraagt geen klikspijt.


Disclaimer: mocht u in dit middagjournaal woorden hebben gehoord die u nog niet kent, zoek ze niet op. Dat is tijdverlies. Ze bestaan alsnog niet.Johan Terryn is acteur, auteur en coach. Hij speelt dit seizoen de voorstelling Het uur blauw. Hij maakt een nieuwe voorstelling over Spijt. En hij host de nieuwe podcast Seks Verandert Alles.


183 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page