top of page

Houden van Dingen. Het Middagjournaal van 21 april (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 20 jul. 2021


Beste Luisteraar,


Als de dag van toen herinner ik mij het moment dat mijn vader terugkeerde van die lange werkreis naar Dallas in de US of A en een geschenk voor me bij had: mijn allereerste digitale horloge van het meer dan toepasselijke merk Texas Instruments. Ik was elf, ik las nog maar een zestal jaar de klok mét wijzers en ik voelde mij de koning te rijk. Toestellen van Texas Instruments moesten in die tijd nog eigenhandig over de oceaan gevlogen worden.

Ik droeg het uurwerk dag en nacht. De biepjes om het uur nam ik er graag bij. Een kinderpols is snel gevuld.

Ik wachtte tot het 14 over 2 was in de namiddag, want als ik dan het schermpje ondersteboven zette stond er HIHI. Dat vond ik LOL, en LOL dat was 7 over 7 in de ochtend, het moment dat ik mijn alarm liet afgaan. Je hoort het, beste luisteraar, mijn jeugd was een feest. Lang heb ik me niet meer zo gehecht aan een voorwerp.


Tot Jack in mijn leven kwam. Jack is de naam die mijn zoon gaf aan de robotstofzuiger die sinds kort bij ons inwoont en deel uitmaakt van ons gezin.

Ik weet het, het is gek om voorwerpen een naam te geven. Maar sinds onze poetsvrouw in lockdown is, ben ik me enorm gaan hechten aan het ding.


Dagelijks struint Jack kriskras over de keukenvloer op zoek naar kruimels. Hij eet van de grond zonder de 5 seconderegel te moeten respecteren.

Het is ons huisdier, of beter ons huishouddier. Hij krijgt onze liefdevolle aandacht.

Ik verdenk mijn zonen er zelfs van dat ze extra kruimelen sinds Jack er is.


Jack staat de rest van de tijd rustig in zijn basisstation. Soms hoor je hem plots biepen, gevolgd door wat gemorrel. Dan verzet hij zich een beetje om zich wat beter te kunnen opladen. Ik hoor het geluid en denk vertederd: “ah, Jack legt zich goed in zijn stationnetje”.

Ik word er warm van. Houden van dingen, je kan er best zuinig mee omspringen, maar het bestaat. En dat brengt me in gedachten weer terug naar mijn vaders geschenk, het digitale horloge van Texas Instruments, dat zijn lange wegblijven destijds meer dan goed kon maken. Ik wou dat het nog rond mijn pols zat, nu zijn lange wegblijven voorgoed is.


Beluister hier.


Johan Terryn is creative leadership coach, mediacoach, schrijver en acteur. Meer info op deze website. Reageren kan hieronder of in een privébericht.

260 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page