top of page

De Juiste Beslissing. Het Middagjournaal van 16 september 2020 (Nieuwe Feiten, Radio 1).

Beste luisteraar,


Als ik mijn hoofd licht gebogen houd en mijn ogen hard dichtknijp, dan kan ik er nog net een herinnering uitwringen uit mijn lang vervlogen jeugd. Ik heb het over de spelshows van de Dienst Jeugd op de BRT waarin kinderen uit de vijf verschillende provincies het tegen elkaar opnamen in dolgekke proeven. En de bijhorende tribunevakken waar krijsende kinderen hun provinciegenootjes aanmoedigden. Zo’n presentator hoefde maar te zeggen: waar zit Oost-Vlaanderen? En de hel brak los.

En evenzo herinner ik mij, ik denk de allerlaatste editie van de baccara-beker vanuit één of ander casino aan de zee. Een liedjeswedstrijd met artiesten uit alweer die vijf Vlaamse provincies die het tegen elkaar opnamen. Niemand wist waarom die zangers en zangeressen per se uit een andere provincie moesten komen, maar me dunkt met terugwerkende kracht dat Limburgers in een zangwedstrijd altijd een streepje voor hebben. Ik ga eerlijk zijn, dié herinneringen aan provincie gerelateerde televisie formats lagen verschrompeld in de vergeetput van mijn geheugen.

Sterker nog. Een mens is zich tegenwoordig amper bewust dat hij ook in een provincie woont. Enkel bij het berijden van onze autostrades, proberen welkomstborden ons daar om de schakelbak aan te herinneren.


Maar niet zo deze zomer. Na twijfelende veiligheidsraden en hakkelende powerpoints was er plots: the return of de in slaap gewaande provinciegouverneurs. Met name in Antwerpen en West-Vlaanderen en in naam van de veiligheid keerden ze terug uit hun welverdiende vakanties en namen ze het plots op voor de veiligheid van al die kinderen uit vervlogen spelshows van de Dienst Jeugd. Met als nieuwe onderdelen in het dolgekke hindernissenparcours: een avondklok in Kempense dorpen en een verbod op extra treinverkeer richting kust. Want, om de licht ge-exciteerde West-Vlaamse gouverneur te citeren: “iemand moet op het juiste moment, de juiste beslissing nemen”.


De juiste beslissing. Een concept dat al die andere overheden even was ontgaan. Wat een geluk dat we in dit land, dat de grootte heeft van een provincie in eender welk ander land, nog voldoende niveaus in stand hebben gehouden om wakker te schieten als de andere overheden vergeten de juiste beslissing te nemen.

Ik voel een nieuw tv format in de koker zitten.Johan Terryn is acteur, schrijver en coach en speelt op 15, 16 en 17 oktober 'Het Uur Blauw' (naar zijn gelijknamige podcast) in De Studio in Antwerpen.

91 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page