top of page

De Afvraag. Het Middagjournaal van vrijdag 7 mei 2021 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Beste Luisteraar,


Ik ben niet de enige wellicht, maar ik zou graag een dagelijks televisieprogramma willen op Canvas en ik heb ook al een titel: De Afvraag. Het hoeft niet lang te duren, een minuutje of vijf à tien. Gewoon genoeg tijd om ons samen iets af te vragen en daarna daar dan even over na te denken. Misschien zelfs die vraag mee naar bed te nemen en er eens een nachtje over te slapen. Een vraag zonder afdoend antwoord is een afvraag.


Een afvraag die zich dan bevoordeeld zou kunnen stellen is: zijn de kijkers van De Afspraak wel de mensen die je moet vertellen dat ze met hun gedrag de cijfers kunnen beïnvloeden? Als je na meer dan een jaar corona daar nog altijd op afstemt, om een expert de cijfers te horen toelichten, heb je dan al geen uitzonderlijk uithoudingsvermogen getoond? Ik vraag het omdat ik mezelf daar namelijk bij reken en ik moet nu al zo lang eerst mijn best doen vooraleer ik mijn beloning krijg dat ik mezelf een kleuter voel die gestraft wordt terwijl hij al in de hoek staat. Is dàt pedagogisch wel een goed idee trouwens of is een tik beter? Allemaal afvragen die we zouden kunnen stellen.


Of een andere afvraag: die vrijheid van meningsuiting, zien we dat niet een beetje te breed? Tuurlijk zijn we daar gek op. Het is een van onze laatste echte vrijheden, al de rest zit tegenwoordig beknot in een pakket ministeriële besluiten. Maar zou het kunnen dat we ons wel eens vergissen over wat dat is: een mening? Is dat niet iets wat je gewikt en gewogen hebt? Afgetoetst aan andere tegengestelde meningen? Iets waarover je informatie hebt ingewonnen, van alle kanten hebt beschouwd en waarvan je tegelijk weet dat die op een ander moment op een andere plek ook weer kan veranderen? Is dat niet wat een mening is? Is iets wat uit de onderbuik opborrelt niet gewoon eerder een scheet? Dat zou bijvoorbeeld een goede tweede aflevering van De Afvraag kunnen zijn.


Het gaat gewoon om de vraag stellen en verder geen antwoorden hoeven. Laat de Afvraag gewoon maar wat hangen op het einde van een lange dag. Ik denk dat dat bevorderlijk is voor de nachtrust. De Afvraag die mij nu bijvoorbeeld te binnen schiet is: gaat de bestorming van de terrassen wel als een bevrijding aanvoelen morgen of zit ik intussen toch liever op een dekentje in een park?

Ik laat die afvraag hier en ik kom morgenochtend nog eens terug om te kijken of het er nog hangt. Fijn weekend…


Johan Terryn is acteur en auteur van het recent verschenen boek "Het Uur Blauw". Momenteel kan je ook zijn podcasts Pleisterplaats en Hoor mij beluisteren.


273 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page