top of page

Veranderen. Het Middagjournaal van vrijdag 25 oktober 2019 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Er IS meer groen op IJsland en MEER ijs op Groenland. Maar het is zo’n gedoe om het te veranderen.

“Laten we IJsland Groenland noemen en Groenland IJsland.” Dat soort gedachten gaan wel eens door me heen als de ambitie mij overvalt om de wereld beter te organiseren.

Dat soort gedachten gaan ook snel weer voorbij, beste luisteraar, ik heb nu eenmaal het organisatievermogen van een truffel.

Niet dat het niet klopt: er IS meer groen op IJsland en MEER ijs op Groenland. Maar het is zo’n gedoe om het te veranderen.

In Antwerpen hebben ze het plein achter het centraal station wél van naam veranderd. Er zaten namelijk helemaal geen kieviten op het Kievitplein. Maar sinds kort staat er wel een joekel van een mediagebouw. Dus wordt het nu Mediaplein genoemd. Niemand heeft het nieuwe naambordje al zien hangen en wellicht spreekt iedereen nog jaren over het Kievitplein. Uit gewoonte, ook al zaten er geen kieviten. Gewoontes zijn nu eenmaal moeilijk te veranderen. Neem nu mijn gewoonte om mijn gedachten associatief te laten meanderen. Dat vind ik zo leuk dat ik het de hele dag door doe. Maar als je focus zoekt om -ik zeg maar iets- een middagjournaal te schrijven, is het knap lastig. Dan probeer je wel met te denken: “waar zal ik het nu weer eens over hebben?” en hupakee. Je gedachten zijn weer vertrokken, kronkelend door de bedding van je hersenpan.

Zouden ze in het bedrijfsrestaurant van de VRT, SBS of Het Mediahuis al overwogen hebben om dagelijks “Gehakt Parmentier” op het menu te zetten? vraag ik me dan af.

Dan bedenk ik dat er ook een station, de achterkant van de zoo, het verdeelcentrum van de velokes op het voormalige Kievitplein in Antwerpen staan… Maar dat het toch niet het Stationsplein, het Achterkantzooplein of het Velokesplein is geworden. Nee, het is het Mediaplein.

Binnenkort horen we reporters zeggen, dit was Bo Van Spilbeeck vanop het Mediaplein in Antwerpen. Dat is wat anders dan ‘dit was Conny Mus vanop het Kievitplein’. Het zal helpen om de naam Mediaplein in te burgeren.

Maar dit terzijde. Ik had het over het veranderen van gewoontes. En dat dat moeite kost en tijd vraagt.

Bo Van Spilbeeck, die is ook van naam veranderd. Een hele herorganisatie was dat. Ook daar werd op de redactie nog een hele tijd over gestruikeld. En zijzelf, zou zij vanaf dag 1 het juiste slipje uit de lade hebben genomen? Of zou ze zich ook nog wel eens vergist hebben en pas op het werk door hebben gehad dat ze een boxer aanhad in plaats van die tijgertanga.

Af en toe vliegt er dan wel eens een gedachte uit de bocht, beste luisteraar, zoals deze laatste. Maar toch hou ik meer van associatief dan van rechtlijnig denken. Die gewoonte wil ik niet veranderen.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en speelt binnenkort try-outs van zijn nieuwe theatervoorstelling "Ankerman".


71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page