top of page

Krikkel. Het Middagjournaal van dinsdag 22 oktober 2019 (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Alsof er iemand in je oor staat te roepen: je kan het nog niet eh? Maar dan 100 keer op een dag.

Beste luisteraar,

Ik ga beginnen met u te waarschuwen. Ik loop een beetje krikkel. Dat is een woord dat misschien niet bestaat, behalve dan in het Antwerps woordenboek, dus ik haal er even wat synoniemen uit het Algemeen Nederlands bij zoals de Vlaamse overheid dat van mij verlangt: “korzelig, nurks, knorrig, kortaf, humeurig”. Krikkel dus.

Ik bevind mij namelijk in een fase die ik even voor u probeer te schetsen.

Binnenkort speel ik try-outs van mijn nieuwe solovoorstelling Ankerman.

Eerst schrijf ik zo'n voorstelling. Dat is een fijn proces van verzinnen en schrappen en verwonderd kijken naar wat er op papier verschijnt en ontdekken wat je eigenlijk wil vertellen.

En vervolgens, speel ik de voorstelling. Dan breng ik avond na avond het verhaal tot bij de mensen, absorbeer ik hun reacties, hoor ik hun lachjes, hun hohs en ahs en natuurlijk hun applaus.

Maar tussen dat schrijven en spelen, bevindt zich de fase waarin ik mezelf nu bevind. Het is de fase waarin ik de hele tijd met mijn eigen beperkingen wordt geconfronteerd.

Alsof er iemand in je oor staat te roepen: je kan het nog niet eh? Maar dan 100 keer op een dag.

Ik sta alleen in ruimtes 40 A4 pagina’s tekst op te zeggen terwijl mijn zinnen tegen de muur kwakken en langzaam naar beneden druipen. Ik vloek op de schrijver, die ik helaas zelf ben, die te weinig heeft geschrapt. Ik vloek op de speler, die nog stroef en onhandig over de woorden struikelt. En terwijl ik elke afleiding die zich aandient omarm, vraag ik me af waarom ik die marteling toch telkens weer aan ga. Ik loop dus krikkel. Korzelig, nurks, knorrig, kortaf, humeurig zo u wil. Dat ga ik niet bepalen.

Overal liggen geschrapte stukjes tekst op mijn bureau. Ik kan ze niet weggooien. Hier is er zo eentje. Hoe wordt je begroet bij een zelfhulpgroep voor mensen die een face lift hebben laten doen. “Amai, ik zie veel nieuwe gezichten…”

Ik hoor u niet lachen, dus die is terecht gesneuveld.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is mediacoach, leadership coach en speelt binnenkort try-outs van zijn nieuwe theatervoorstelling "Ankerman".


90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page