top of page

Van daver naar kei plezant. In vier sessies van je spreekangst af.

Bijgewerkt op: 18 dec. 2019


Ze had maar een maand de tijd voor ze voor het eerst een keynote moest geven voor de sector waarin ze werkt. Ze had opleidingen 'spreken voor publiek' gevolgd, maar telkens ze moest spreken kreeg ze de daver op het lijf en voelde ze haar hart bonzen in haar keel. Ze vroeg zich keer op keer af wat iedereen van haar ging denken.

Spreekangst. Het is niet handig als je via keynotes je business wil uitdragen. En wat je ook volgt van trainingen, welke vaardigheden je ook onder de knie probeert te krijgen, als de daver regeert is dat allemaal verloren geld en moeite.

Nochtans, deze klant van mij blinkt uit in één-op-één gesprekken waarin ze iedereen overtuigt met haar verhaal. Ze is sociaal en niet op haar mondje gevallen. Wat maakt dan toch dat ze voor een groep compleet de grip op haar praatvaardigheid verliest?

In amper vier coaching sessies die we konden inplannen voor haar allereerste keynote konden we het tij keren. We kwamen te weten waarom haar ouders natuurlijk voor een groep konden spreken en zij niet, waarom dat hart zo kwam bonzen op de plek waar de woorden gevormd worden, wat ze haar toehoorders wilde aanreiken en hoe perfectionisme haar daar niet bij ging helpen. Vooraf hadden we een doel gesteld: "ik wil mensen inzichten geven en boeien, en ik wil het spreken voor publiek plezant vinden in plaats van angstaanjagend."

Het was een intens proces met zo'n deadline op onze hielen.

Maar vanmiddag was het zover en ontving ik na afloop dit euforisch bericht...

Wat geeft het voldoening om via coaching mensen af te helpen van ervaringen uit hun verleden of overtuigingen die hen gevormd hebben, maar die hen nu hinderen bij het aangaan van een nieuwe uitdaging.

Van daver naar keiplezant. "Af van spreekangst." Het is mogelijk in een traject van amper 4 sessies.

Voor meer gevorderde sprekers heb ik de workshop "Na de Lach komt de Aandacht" waarin we in kleine groepjes of individueel aan de slag gaan om humor in een keynote te integreren. "Ja maar, ik ben niet grappig?" Dikke pech: humor is een vaardigheid, iedereen kan het leren!

Wil je een coachingstraject "Af van Spreekangst" volgen of een workshop "Na de Lach komt de Aandacht" organiseren?

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page