top of page

Draagvlak. Het Middagjournaal van 11 april (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


De Oude Belgen konden maar beter een moedige leider op zo'n schild tillen.

Beste luisteraar,

Wat een prachtig lelijk woord is het : draagvlak. Een vlak dat draagt. Ik lees het in de krant en ik krijg meteen het beeld binnen van het schild waar Ambiorix of een andere stamleider van de Oude Belgen op gehesen werd. Gedragen door zijn achterban. Of in dit geval eerder zijn onderban. Dat was nogal eens een draagvlak.

Die onderban deed een ferme inspanning : ze droegen de last van de stamleider volledig op hun schouders. Als dat een kleine, smalle was, viel dat nog redelijk mee. Maar was dat een grote, dikke deed dat pijn aan hun spieren op de duur.

Ze deden dat natuurlijk niet zomaar voor de lol. Ze tilden hun stamleider hoger zodat hij verder vooruit kon kijken. Zo kon hij visie ontwikkelen en beslissingen nemen in het algemeen belang van de stam.

Uiteraard waren er onder die dragers van de onderban ook wel eens exemplaren die morden omdat ze zich niet graag verplaatsten met dat schild. Zo stel ik me dat voor. Liever stonden ze op hun gemak stil. Dan moest de stamleider hen al eens overtuigen, dan zei die dingen als : “De kracht van verandering zit er niet in om heel hard te willen dat de situatie of de ander verandert. De kracht van verandering zit er in dat je zelf moedig durft te veranderen.”

Af en toe vertrok er dan wel eens een drager, zonder dat er meteen een nieuwe klaar stond. En dan gebeurde het dat zo’n stamleider het schild onder zijn voeten voelde wankelen. ​

Niemand tottert graag van zo’n schild. Laten we daarvan uitgaan. Toch was het voor zo’n Ambiorix kwestie van de blik niet angstig op het wankele draagvlak te fixeren maar moedig visie op de verte te houden.

Dàt, beste luisteraar, moet ik dus allemaal denken als ik zo’n woord als ‘draagvlak’ lees in de krant.

Die oude Belgen konden maar beter moedige leiders op zo’n schild tillen om hen te behoeden voor de gevaren en uitdagingen die op hen afkwamen.

Ik draai de bladzijde van de krant om en bewonder de eerste historische foto van een zwart gat.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is leadership coach en schrijft momenteel aan zijn nieuwe theatervoorstelling.


201 weergaven1 opmerking
bottom of page