top of page

Aspirine. Het Middagjournaal van 9 april (Nieuwe Feiten, Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Het hebben van hoofdpijn wijst niet op een tekort aan aspirines.

Beste luisteraar,

Laatst stond ik op een maandagavond in een donkere club. Er speelde muziek van de jaren 90, een gepokte en gemazelde Seal zong Crazy, maar het was wel degelijk onlangs.

Ik kan u verzekeren: er bestaat geen betere plek om te ontdekken dat je 50 geworden bent. De club liep vol met vrolijke mediamensen, de pintjes en de witte wijntjes waren ook van de partij. Vroeger was dit een plek waar het begrip morgen werkendag voor mij veraf zo niet onbestaande was. Ik plukte de nacht op zulke momenten, alsof Robin Williams zaliger het hoogstpersoonlijk in mijn oren fluisterde.

Maar niets van dit alles gebeurde. Ik deed een praatje met de mensen die ik leuk vond en ging er dan stiekem vandoor. Buiten zei nog iemand: “allez jong, ik moet morgen ook werken,” maar dat hinderde niet. Ik kroop fris de volgende ochtend uit mijn bed om de laatste dag van mijn opleiding systemisch coachen mee te pikken. Ik genoot met volle teugen van een intense dag en begreep dat dit het soort van genot was dat mij vanaf nu zou welgevallen.

Mijn docent zei iets wonderlijks die dag, het klonk zo:

“Een aspirine is een goed middel tegen hoofdpijn. Maar het hebben van hoofdpijn wijst niet op een tekort aan aspirines.”

U mag er de wijsheid uit halen die erin zit, beste luisteraar. Voor mij betekent het dit:

Af en toe eens een grens oversteken kan geen kwaad, maar een beetje voor jezelf zorgen geeft zeker zo veel voldoening. Daar moet je dan zo oud voor geworden zijn, hoor ik Robin Williams zaliger in mijn oor fluisteren. Want dat was iemand die voor mij zo’n waarheden mocht verkondigen, zonder dat ik hem melig vond. Jammer dat HIJ niet beter voor zichzelf gezorgd heeft. Ik zeg het nog eens, beste luisteraar, omdat ik het zo mooi vind en omdat je er even op mag kauwen: “een aspirine is een goed middel tegen hoofdpijn. Maar het hebben van hoofdpijn wijst niet op een tekort aan aspirines.”

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is leadership coach en schrijft momenteel aan zijn nieuwe theatervoorstelling.


134 weergaven0 opmerkingen
bottom of page