top of page

Woordbeelden. Het Middagjournaal van 8 februari (Radio 1, Nieuwe Feiten)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Mijn gedachten dwalen al zo makkelijk af en lastige woordbeelden helpen daar niet bij.

Beste Luisteraar,

Nu de carnavalsperiode stilaan op de loer ligt, moet ik het met u eens dringend hebben over lastige woordbeelden. Daar bedoel ik mee: woorden die je steevast eerst op het verkeerde been zetten. Ik vind niks zo vervelend als tijdens het lezen van een boek of de krant met mijn ogen terug te moeten keren. Als ik een woord moet terug lezen, omdat elke zin ontbreekt. Zin in de zin van betekenis, niet van zin.

Ik lees dan bijvoorbeeld: “Op vrijdagmiddag was er een massagebed.” Konden ze dat niet op donderdag leveren? denk ik dan eerst. En vervolgens: dat is een onzinnige gedachte. En dan moet ik dus mijn ogen terug sturen om het woord opnieuw te scannen. Massage-bed. Massa-gebed! Pas dan kan ik weer verder en valt alles weer samen.

Of de zin: “een film die de moeite waard is, moet ik beamen.” Een film die de moeite waard is, moet je vooral in de bioscoop gaan bekijken, zeggen mijn hersens dan. Die moet je toch niet per se projecteren op de muur? Waar slaat dat weer op? En daar gaan mijn ogen weer oeverloos heen en weer tot ze de oplossing vinden en ik besef dat het woord be-amen bedoeld wordt. De verwarring is dan grenzeloos en mijn zucht naar een koppelteken groot. Ik heb het nu over het leesteken niet over een stelletje bloedzuigers. Wat dat is natuurlijk ook een koppel teken. Mijn gedachten dwalen al zo makkelijk af en lastige woordbeelden helpen daar niet bij.

Er is ook iets met groepsexpeditie, maar dat zal dan wel aan mijn dirty mind liggen. “Voor een groepsex-peditie heb je een stevig bedonder-stel nodig.” Lees bed-onderstel. En zo kan lezen echt vermoeiend zijn.

Enkel met carnaval als al die heerlijke hits op ons afgevuurd worden, heb ik het minder moeilijk. Want of je nu carnavals-hit leest, of zoals ik steevast carnaval-shit, de betekenis valt zo ongeveer samen. Dàn is het lekker doorlezen.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is creative leadership coach en herneemt dit voorjaar zijn solo-voorstelling De Ingehuurde Man.


73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page