top of page

Loslaten. Het Middagjournaal van 7 februari (Radio1, Nieuwe Feiten)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Een voorstelling over loslaten loslaten.

Beste Luisteraar,

Sta mij toe hier een ballonnetje op te laten over 'loslaten'.

Mensen zeggen wel eens: “ge moet het loslaten”. Meestal hebben ze dan al een uur naar je gezaag geluisterd. Of beter: naar de negatieve gedachte die op dat moment je hersens bezet.

“Ge moet het loslaten.” Ze vertellen er meestal niet bij hoe. Dat kan ook niet. Negatieve gedachten zijn een beetje zoals een bal die op je hoofd af komt, vroeger op de speelplaats. Als die probeert te ontwijken, ketst die garantie knal tegen je hoofd.

Een handleiding in loslaten bestaat niet echt, en over die frustratie heb ik een voorstelling gemaakt. De Ingehuurde Man gaat over iemand die gedwongen wordt om los te laten en dat niet kan en daar dan uiteindelijk een mannetje voor inhuurt. Het schrijven van het stuk was ook al een soort van loslaten. Ik wou van de shit die mij overkomen was weer mest maken, vruchtbare grond. En hoe meer ik het verhaal vertel, hoe meer het niet meer alleen van mij is maar van iedereen. Dus dat werkt.

Maar nu komt het punt dat ik de laatste keren die voorstelling sta te spelen. En dat dus het einde van dat loslaten zich opdringt. Lastig, een voorstelling over loslaten loslaten. Want bij een voorstelling is het zo: van het moment dat het gedaan is, bestaat het niet meer. Enkel nog in de wegdeemsterende herinnering van de toeschouwer.

Ik hoor van theaterbezoekers wel eens dat het een voorstelling is die blijft hangen. Maar ook dat is uitstel van executie. Het moment komt eraan dat ik voor het laatst de spanningsboog opspan en het verhaal afschiet op het publiek. Daarna hoef ik de pijl niet meer terug te halen en blijft die ergens bengelen in een schouwburgstoel. Pas dan blijft de voorstelling echt hangen.

Ik weet het, loslaten is accepteren. Ik heb daarover alle boeken al gelezen, als daar zijn: “Loslaten’, “Leren loslaten” en “Loslaten kan je leren.” Het brengt weinig soelaas.

Blij dat ik dat woord nog eens kan bovenhalen. Soelaas. Het zorgen dat iets minder erg wordt.

Weet u wat mij soelaas zou brengen? Dat u erbij bent op één van de laatste erediensten. Dat zou het loslaten soelaas brengen.

Beluister dit Middagjournaal.

Johan Terryn is creative leadership coach en herneemt dit voorjaar zijn solo-voorstelling De Ingehuurde Man.


333 weergaven0 opmerkingen
bottom of page