top of page

Wakker met iemand anders. Het Middagjournaal van 21 december (Radio 1, Nieuwe Feiten)

Bijgewerkt op: 24 okt. 2021


Binnen 10 jaar word ik wakker met iemand anders. Dat is een licht opwindende gedachte.

Beste luisteraar,

Ik werd vanochtend wakker met de gedachte dat ik iemand anders ben dan 10 jaar geleden. Dat was even schrikken, dat kan ik u vertellen. Het is een beetje als wakker worden met iemand die je niet kent. Maar dan anders, denk ik. Toen ik daar enkele seconden later van bekomen was, besefte ik dat het raar zou zijn als het niét zo was. Een mens evolueert en de wereld verandert. Het is dus de logica zelve.

Maar goed, ik nader de 50 en toch loop ik vaak nog door het leven met de indruk dat ik altijd dezelfde ben gebleven. Die jongen die ernst doorprikt met lichtheid. In de klas, op de unief, op theater, tv en radio, in een coaching gesprek, overal waar ik kom eigenlijk.

Behalve vanochtend dan. Toen besefte ik plots dat de pleaser in mij wat was gaan rusten en plek had vrij gemaakt voor iemand die wat meer diepgang zoekt. Die de lichtheid ook al eens doorprikt met ernst.

In mijn voorstelling De Ingehuurde Man, de laatste hernemingen zijn dit voorjaar nota bene, kan je dat merken. Lachen omdat het zeer doet.

Vroeger beschouwde ik die hang naar het luchtige en die behoefte aan diepgang als twee onverzoenbare extremen die ik in mij droeg. Als de ene wat teveel de overhand had, moest de andere komen opdraven. Heel vermoeiend was dat. Sinds kort zijn ze vrienden. Ik ben een speler en een coach. Die twee zijn verstrengeld geraakt en gaan nooit meer zonder elkaar de deur uit. Geen luchtigheid zonder diepgang of omgekeerd.

Die gedachte vanochtend was dus eigenlijk een hele geruststelling. En deed me zelfs wat uitkijken naar de persoon die ik binnen 10 jaar zal zijn. Of zou kunnen zijn. Want als je toch evolueert, kan je beter zelf bepalen welke ingrediënten je aan jezelf toevoegt. Anders doet het toeval het in jouw plaats.

Binnen 10 jaar word ik dus wakker met iemand anders. Dat is een licht opwindende gedachte. Nu heb ik een boodschappenlijstje gemaakt van hoe ik wil dat die zestiger eruit ziet: openhartig, goedgeluimd, wijs, niet oordelend, ondersteunend, initiatief nemend, lief hebbend, vol verhalen, grappig en gezond. Ik steek het in een enveloppe en verzegel het. Als ik het binnen 10 jaar open maak, wil ik veel van dat lijstje terugvinden als ik in de spiegel kijk. Dat zal natuurlijk niet allemaal vanzelf gebeuren, ik mag er nu verder aan werken. Ik wens u een soortgelijk boodschappenlijstje voor de komende 10 jaar.

En ondertussen een keihard kerstfeest en een nijg nieuwjaar!

Johan Terryn is creative leadership coach en mediacoach, en herneemt in het voorjaar 2019 zijn voorstelling "De Ingehuurde Man". Vind de speellijst op www.johanterryn.com


76 weergaven0 opmerkingen
bottom of page