top of page

Hoe kan een albatros je helpen ideeën te vinden?

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Ooit al eens zonder ideeën gezeten? Ik wel.

En omdat ik altijd in de creatieve sector gewerkt heb, is het hebben van géén ideeën redelijk rampzalig.

Denk eens na: wat doe jij als een probleem zich stelt en je zonder ideeën zit?

Velen van ons proberen nog harder op ideeën te komen.

Hoe harder we ideeën proberen te vinden, hoe beter ze verstopt blijven.

Waar zitten die ideeën dan?

Wel, ze zijn nergens naartoe.

Het is niet iets wat je hebt en dan plots vertrekt.

Ideeën hangen in de lucht: klaar om door iemand gezien te worden.

Als we wanhopig op zoek zijn naar ideeën, beginnen we vaak op de plekken waar frisse ideeën zich zelden of nooit vertonen. In stoffige archiefkasten bijvoorbeeld. Of op andere vertrouwde plekken waar we onze kennis stockeren.

We openen oude mappen en we hopen daar een idee tegen te komen dat we ooit over het hoofd hebben gezien. Helaas, daar is niks te vinden.

Ideeën genereren zich namelijk niet door rationeel te denken. Ideeën vinden doe je met veel discipline, maar niet de discipline om hard te focussen op de kern van je zaak en vast te houden aan bewezen methodes en professionele kennis. Want daar staar je je blind.

Het antwoord is ‘albatros’ of ‘deurmat’.

Laat me dat even uitleggen.

De discipline die nodig is, is de discipline om niet rationeel maar associatief te denken. Niet door de verdieping op te zoeken, maar de verbreding.

Creatief denken is namelijk lateraal denken om zo nieuwe verbindingen te maken.

Daarvoor kan je een creatief denken-techniek inzetten zoals ‘Random Word’ waarbij je een boek openslaat of een krant en een willekeurig woord kiest. Dat is een woord dat niks met je probleem of business te maken heeft, zoals ‘albatros’ of ‘deurmat’.

Dan schrijf je een kwartier lang alle eigenschappen, voordelen, gedragingen op van een albatros of een deurmat. Je creëert een lange lijst van en 20-tal woorden.

Daarna probeer je een verband te leggen tussen elke eigenschap, voordeel of gedraging en jouw ‘probleem’ waarvoor je ideeën nodig hebt.

Soms is dat makkelijk, maar het interessantst is het als het even moeilijker is.

Veel van die verbanden gaan geforceerd en nutteloos blijken, maar een kleine 10% gaat een interessante gedachte voortbrengen die mogelijk leidt tot een goed idee.

En wees eerlijk: 2 interessante ideeën op een half uurtje, dat is toch niet slecht?

De discipline die je nodig hebt, is om zo’n Random Word associatie heel regelmatig te doen. Zo leer je je hersenen om lateraal te denken. Niet alleen in de verdieping, maar ook in de verbreding.

Het is pas als je een ruimer zicht krijgt op de dingen, dat je de ideeën in de lucht ziet hangen.

En zo zit je nooit meer zonder.

Johan Terryn is creative leadership coach, een coaching die erop gericht is je veerkracht, flexibiliteit en creativiteit wakker te maken en te doen uitblinken. Drie onmisbare competenties om -in een snel veranderende wereld- de leiding te nemen over je eigen leven of je organisatie. Meer info vind je hier.


94 weergaven0 opmerkingen
bottom of page