top of page

Zomer/winter-uur. Het Middagjournaal van 12 oktober, Nieuwe Feiten (Radio 1)

Bijgewerkt op: 19 jul. 2021


Zomer- of Winteruur

Beste luisteraar,

Opgewonden word ik ervan. Rechtop kwispelstaartend ga ik tegen de deur scharten als ik in de krant lees, dat men mij ‘binnenkort’, ‘wellicht’, zal ‘raadplegen’ of ik nu een zomer- of een winteruur wil. Dan stel ik me dat voor, dat ik op een zondag naar mijn gebruikelijke stemlokaal hier in Borgerhout stap, de buren tegenkom en beleefd knik en dat ik dan in dat stemhokje voor de keuze sta. En dat ik die digitale pen tegen dat scherm aan mik en zo eindelijk nog eens mijn mening mag geven. En dan kom ik uit dat hokje en dan kijk ik rond en dan vraag ik mij af: wat zouden al die andere mensen hier gestemd hebben? Hoe laat zouden zij willen dat het is?

En ’s avonds is er televisie, met de eerste exit polls. Ook uit Nederland en Luxemburg, want daarmee gaan we het zelfde uur aanhouden om niet op het drielandenpunt in een geweldige uur-o-logische verwarring te komen. En de balkjes vertonen een nek-aan-nekrace tussen zomer en winter. De andere seizoenen doen niet eens mee. En Ivan de Vadder loopt tussen de gele zomerbalk en de grijze winterbalk door en die laatste stijgt net even een paar procentpunten en stoot zo tegen Ivan’s elleboog en hij roept heel even Aw.

Genoeg opwinding voor nu.

Wetenschappers en andere slimme mensen zijn het erover eens dat het winteruur het best bij ons natuurlijke ritme past. Als dat zo is, waarom moet ik daar dan eigenlijk nog een mening over hebben? Ik kan nauwelijks onthouden of bij de wissel het uur voor- of achteruit moet. Volgend weekend sta ik daar weer radeloos aan mijn klok te draaien.

Voor je het weet, kiest de meerderheid voor het zomeruur, omdat het dan beter weer is. En dan zouden we putteke winter tot 9 uur ’s morgens moeten wachten op de zon.

Voor je ’t weet polariseert het debat en wil rechts enkel zomeruur en links winteruur en zitten twittertrollen klaar om elkaars digitale leven zuur te maken, terwijl wetenschappers eigenlijk weten wat er best bij ons natuurlijke bioritme past.

Wat is er eigenlijk mis met een beleid? Ik vaardig toch al mensen af om in mijn plaats beslissingen te nemen? Of moet ik om zeker te zijn zondag al meteen het bolletje winteruur kleuren zowel voor de stad als voor het district als voor de provincie? Eén Antwerpen, Eén uur? Tegen al die verkozen afgevaardigden zou ik willen zeggen: herpak u en "zeg ne kjir oe loat’est".

Johan Terryn is creative leadership coach en mediacoach, en herneemt in het voorjaar zijn voorstelling "De Ingehuurde Man". Vind de speellijst op www.johanterryn.com


50 weergaven0 opmerkingen
bottom of page