top of page

Tropische Zwemhel. Het Middagjournaal van 11 oktober, Nieuwe Feiten (Radio 1)

Bijgewerkt op: 27 okt. 2021


Beste luisteraar,

Doe mij een plezier en sluit even je ogen. Behalve als je in de wagen zit, doe me dan een plezier en let een beetje op de weg. Hoe dan ook.

Probeer je de geur van opgewarmd chloor voor te stellen. Ruik het. Plaats er nu qua beeld een stelletje plastic palmbomen bij. Hoor de gillende opwinding die meedeint op kunstmatige golven. Je bevindt je nu in een tropisch zwemparadijs.

Er kunnen nu twee dingen gebeuren. Ofwel voel je de onweerstaanbare drang om door zo’n glijbaankoker te schuiven. Ofwel loopt er een korte, kouwe rilling over je rug die de vraag oproept of ze zo’n plek niet beter een tropische zwemhel zouden noemen.

Dat laatste heb ik namelijk.

Dat heeft veel te maken met die keer dat ik me met mijn twee jongens in zo’n zwemparadijs bevond. Het overviel me plots. Ik stond midden in het zwembad waar iedereen ongeveer een halve armlengte aan ruimte voor zich had en het gekrijs nooit meer leek op te zullen houden. Om niet te zeggen : het was er über druk.

Eén onverwachte golfslag en drie jonge moeders zouden me aanklagen voor ongewenste intimiteiten.

Er dreef iets onbestemd op het water voorbij. Iets wat er duidelijk niet thuis hoorde en wat de chloor nog niet had kunnen neutraliseren.

Ik keek naar mijn kinderen die lachten, en toen zag ik het. Hun glimlach werd een grimas en ze bevonden zich middenin een tafereel van Hiëronimus Bosch. De Tuin der Lusten, maar dan helemaal in het water.

Nu wil ik graag naar schilderijen van Bosch kijken, maar ik hoef er niet per se middenin te staan. Om nog te zwijgen van het geluid en de geur erbij.

Dat beeld kwam terug op mijn netvlies toen ik onlangs op de televisie zag dat waterpretpark Océade na 30 jaar haar deuren sloot. De inboedel werd grotendeels verkocht aan Roemenen die de sauna’s, de jacuzzi’s, de waterglijbanen, het golfslagbad en de knuffelmuren netjes weer zullen heropbouwen in eigen land.

Arme Roemenen.

Ze dachten een zwemparadijs te kopen, maar eigenlijk hebben ze een Jeroen Bosch-zelfbouwpakket gekocht. De krijsende hel waar eeuwige teenschimmel heerst.

Johan Terryn is creative leadership coach en mediacoach, en herneemt in het voorjaar zijn voorstelling "De Ingehuurde Man". Vind de speellijst op www.johanterryn.com


49 weergaven0 opmerkingen
bottom of page