Hoe word je een serie-innovator?


Op het eind van de 19de eeuw bouwde een zekere Dr. Henry Holmes een groot hotel in de buurt van Chicago ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. Het gebouw was zo groot dat het ‘The Castle’ werd genoemd. Op de benedenverdieping opende hij zijn drogisterij en andere winkels. Op de bovenste verdiepingen bevond zich een hotel. Wat de gasten niet meteen wisten dat het World’s Fair Hotel, niet echt gebouwd was als hotel, en dat Dr. Henry Holmes geen enkele interesse had om een hotelier te worden.

Hotelgasten vonden maar moeilijk hun weg op de bovenste verdiepingen. Het was een doolhof van 100 raamloze kamers met vreemd gevormde doorgangen naar doodlopende muren, trappen die naar niets leidden, deuren die alleen vanaf de buitenkant geopend konden worden en andere vreemde en labyrintische constructies bevatte. Holmes veranderde tijdens de bouw van het Kasteel regelmatig van aannemers, zodat hij de enige was die op de hoogte was van de indeling van het bizarre gebouw.

Holmes gebruikte dit hotel om mensen te vermoorden. Hij wordt beschouwd als de eerste serie-moordenaar in de USA. En zoals dat gaat met dat soort zieke geesten bereidde hij zijn moorden minutieus voor. Dr. Holmes creëerde de perfecte omgeving om zijn moorden te plegen.

Meer sappige details over deze gruwelijke figuur vind je vast op het internet. Maar waarom vermeld ik deze man hier, op een blog over creativiteit?

Omdat Dr. Holmes iets doet wat velen onder ons vergeten: de perfecte omgeving creëren. Als je innovatief wil zijn, ben je afhankelijk van ideeën. En als je ideeën wil genereren heb je drie dingen nodig: de perfecte omgeving, de juiste ingesteldheid en creatief denken.

Je kan niet zeggen tegen je werknemers: ‘verzamel in de vergaderzaal en wees creatief!’ Je kan niet outside of the box denken, als je verzameld zit in een box.

Mochten we Dr. Holmes vragen om een plek te ontwerpen voor innovatief denken, hij zou misschien denken aan:

  • iets om op te schrijven zoals schoolbord en krijt, een grote rol papier van de slager, post its;

  • monitors die videoclips tonen, optische illusies, reisbeelden, tekeningen van Da Vinci, reclamefilmpjes;

  • dingen om mee te spelen zoals lego, meccano, pictionary, een pingpongtafel, muziekinstrumenten;

  • iets om op te zitten zoals hooibalen, loungezetels, zitballen, een bed;

  • muurbekleding met behangpapier van verre exotische plekken of schilderijen van Margritte.

Dr Holmes had de perfecte setting gecreëerd voor zijn misdaden. In zijn kelder ontdeed hij de lijken van alle organisch materiaal en verkocht de skeletten door aan medische scholen. Hij heeft 30 moorden bekend, maar er wellicht 200 gepleegd.

We hoeven niet altijd te leren van stichtende voorbeelden.

Dr. Holmes was geen grote innovator, maar hij leert ons wel iets wat essentieel is voor creativiteit en innovatie.

Om een serie-innovator te zijn heb je de perfecte omgeving nodig. Anders innoveer je enkel per ongeluk.

Johan Terryn is creative leadership coach, een coaching die erop gericht is je veerkracht, flexibiliteit en creativiteit wakker te maken en te doen uitblinken. Drie onmisbare competenties om -in een snel veranderende wereld- de leiding te nemen over je eigen leven of je organisatie.

#innovatie #creativiteit #creativeleadershipcoach #outsidethebox

19 keer bekeken0 reacties