top of page

Dankbaarheid is dé shizzle van de echte leider


OK, ik geef het grif toe. Ik had een opvallend en cool woord nodig om in de titel naast 'dankbaarheid' te staan. Want wees eerlijk: dat is het soort woord waarbij je direct een alpaca aan wolligheid verwacht.

Maar doe eens even -hier en nu, je bent er nu toch- met mij de oefening en laat je gedachten even dwalen naar een moment dat je echte, intense dankbaarheid hebt gevoeld.

Dankbaarheid voor je opvoeding, opleiding, vriendschap, liefde... Ik suggereer maar wat.

Zoek een intens moment en blijf er even met je gedachten bij. Probeer het gevoel opnieuw te voelen.

Leiderschap en dankbaarheid zijn een hele krachtige combinatie. Dankbaarheid laat je je focussen op de goeie dingen in het leven, waardoor je een positieve emotionele reserve opbouwt die je kan aanspreken wanneer het nodig is in je job als leider. Het doet je met meer schwung doorheen stressvolle periodes leiden. Het geeft lichaam en geest de kans om te herkaderen op wat uiteindelijk écht belangrijk is.

Goede leiders zijn dus niet alleen bezig met wat er zich hier en nu aan te counteren topics aandient, ze zoeken ook naar opportuniteiten om dankbaar te zijn.

Niet alleen voor zichzelf, om zich beter te voelen, maar ook omdat hun medewerkers zich zo gewaardeerd voelen en bijgevolg ook in een positieve en gemotiveerde mindset terecht komen.

Dankbaarheid is -in managerstermen- een win-win.

Of zoals ik in de titel zei: dé shizzle van een echte leider.

Zoek gewoon elke dag een moment van dankbaarheid en beleef het.

In bijgevoegd filmpje zie je wat dankbaarheid met mensen doet.

Johan Terryn is creative leadership coach, een coaching die erop gericht is je veerkracht, flexibiliteit en creativiteit wakker te maken en te doen uitblinken. Drie onmisbare competenties om -in een snel veranderende wereld- de leiding te nemen over je eigen leven of je organisatie.

23 weergaven0 opmerkingen
bottom of page