Hoe moet je mislukken?
Mislukken hoort erbij natuurlijk. Het is een onderdeel van proberen.
Zonder proberen ben je zeker dat je niet kan mislukken.
Maar kan je ook zeker zijn dat je een mislukking in de hand werkt?
Zeker! Dat kan.
Dit zijn de kerngedragingen van niet-succesvolle mensen.
1. Ze hebben geen zelfvertrouwen
Van Pablo Picasso tot Henry Ford, velen hebben het ons al verteld: als je gelooft dat je het kan, dan kan het het ook. Als je het niet gelooft, zal het nooit lukken. Mensen die niet geloven dat ze het kunnen, zullen er nooit in slagen.
2. Ze proberen niks creatiefs
Het World Economic Forum heeft creativiteit uitgeroepen tot de derde belangrijkste vaardigheid voor succes. Niet-succesvolle mensen denken dat ze niet creatief zijn en creëren daarom ook niks. Ze doen zelfs geen poging, en als ze dat wel doen gaan ze niet voluit en ondergaan ze hun eigen innerlijke criticus. Als je je eigen creativiteit niet aanwakkert en stimuleert, kan je niet ondernemen.
3. Ze verwachten instant succes
Het is ooit uitgerekend dat het gemiddeld 10.000 uren oefening vraagt, vooraleer je ergens echt expert in bent. Niet-succesvolle mensen verwachten dat ze iets meteen kunnen. Dat iets meteen lukt. Meneer Dyson had 5500 prototypes nodig, vooraleer hij zijn revolutionaire stofzuiger perfect kreeg.
4. Ze hangen vast aan gewoontes
Wij zijn gewoontedieren. Doen de dingen graag, zoals we ze altijd gedaan hebben. Dat is gemakkelijker en sneller en we kunnen ze zelfs al slapend doen. We leiden anderen op om dingen net op dezelfde manier te doen, en die leiden op hun beurt dan weer anderen op. Creativiteit is iets waar je herhaaldelijk mee bezig moet zijn, het vraagt hard werk om de gewoonte te creëren om buiten de betreden paden te denken.
5. Ze accepteren een Nee
Mensen die graag de betreden paden bewandelen zeggen vaak nee tegen nieuwe inventieve oplossingen. Succesloze mensen accepteren dat en zullen nooit van zijn leven nog een creatief voorstel doen. Nooit.
6. Ze laten een gebrek aan expertise hun ideeën doodbloeden
Ok, dit is een lastige, want hier komt ego in het spel. Er zijn heel creatieve mensen die toch niet succesvol zijn. Ze krijgen tonnen goede en creatieve ideeën maar doen er niks mee om dat ze niet weten hoe ze die ideeën kunnen uitwerken. En in de plaats van er specialisten bij te roepen om hen daarbij te helpen, klasseren ze hun idee in een schuif, waar het een langzame dood sterft.
Zes kerngedragingen die eigenlijk terug te brengen zijn tot een soort van luiheid.
Er is geen enkel idee dat niet uit te voeren valt met veel passie en kennis van zaken.
En er bestaat ook geen enkele opportuniteit die niet doodgemaakt kan worden door luiheid.
Niet-succesvol zijn wordt echt gemakkelijk voor wie deze kerngedragingen nauwgezet volgt.
Weinig succes gewenst!
Johan Terryn is creative leadership coach, een coaching die erop gericht is je veerkracht, flexibiliteit en creativiteit wakker te maken en te doen uitblinken.