top of page

Hunker naar Het Hoge Noorden


Afgelopen vrijdag heb ik in boekhandel De Zondvloed in Mechelen het boek "Het Hoge Noorden, een encyclopedie van de Arctis" voorgesteld aan het publiek. Auteur is professor emeritus Louis Beyens, de man die me ooit meenam op expeditie naar het hoge noorden. Een academicus in het lijf van een avonturier. Met de koelbloedigheid en de grijns van iemand die ooit al op een paar meter van een ijsbeer heeft gestaan.

Het was 2007 en we trokken in de zomer naar Spitsbergen voor een paar weken afzondering van de bewoonde wereld. Een aantal wetenschappers en een aantal creatieve geesten zoals schilder Tom Liekens, schrijver Ramsey Nasr, zangeres Eva De Roovere, fotograaf Diego Franssens en ikzelf. Gewapend met een filmcamera om deze bijzondere expeditie vast te leggen. We aten wekenlang gevriesdroogde voeding, zagen nimmer de zon ondergaan, stonden 's nachts op wacht voor de ijsbeer en voelden ons klein in het robuuste landschap.

Het was een ijkpunt in mijn leven. En bovendien: het was heel bijzonder om deel te worden van de passie van een bijzonder man. Iemand die zijn hele leven wijdde aan de studie van de Arctische gebieden. Het was een plezier om hem te interviewen en om weer heel even teruggevoerd te worden naar mijn eigen ervaringen in het Hoge Noorden. Sindsdien blijft de Hunker.

foto's © Diego Franssens

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page